Suspendarea plăţii unor drepturi salariale prevăzute în titluri executorii este constituţională

Curtea Constituţională a decis că este constituţională prevederea din OUG 18/2010 privind suspendarea de drept a oricărei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecătorii Curţii Constituţionale respingând sesizarea Avocatului Poporului.

351 afișări
Imaginea articolului Suspendarea plăţii unor drepturi salariale prevăzute în titluri executorii este constituţională

Suspendarea plăţii unor drepturi salariale prevăzute în titluri executorii este constituţională (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională a analizat OUG 18/2010 privind plata eşalonată, între 2011 şi 2013, a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, după ce ordonanţa a fost deja adoptată în 5 mai de Senat.

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

În opinia lui Ioan Muraru - fost preşedinte al Curţii Constituţionale -, în OUG 18 este stipulat "cu viclenie" că "orice procedură de executare silită se suspendă de drept", iar acest lucru încalcă normele constituţionale.

OUG 18/2010 a fost adoptată, în 5 mai, de Plenul Senatului,

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă Guvernului 18/2010, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere din partea Comisiei de muncă. Raportul negativ al comisiei a fost respins la vot cu 46 de voturi "împotrivă", 20 "pentru" şi 3 abţineri.

Ordonanţa Guvernului a fost adoptată cu 45 de voturi favorabile, 25 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Potrivit Ordonanţei, se prevede că plata acestor sume, prin hotărâri judecătoreşti, în favoarea personalului din sistemul bugetar, devenite executorii în 31 decembrie 2010 se va realiza după următoarea procedură: în 2011 se plăteşte 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 se plătesc 33% din această valoare, iar în 2013 se plăteşte restul de 33%.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" a apreciat că OUG 18/2010 privind amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă este neconstituţională şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.

Curtea Constituţională a decis însă că prevederea reclamată este constituţională, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici