Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD ar putea scădea. În cât timp va ajunge ambulanţa la urgenţele majore

Timpul mediu în care echipajele SMURD ajung să intervină la cazurile pentru care sunt solicitate ar putea scădea de la opt la şase minute, luând în calcul momentul plecării maşinilor din unitate, a declarat, marţi, coordonatorul SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa.

1179 afișări
Imaginea articolului Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD ar putea scădea. În cât timp va ajunge ambulanţa la urgenţele majore

Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD ar putea scădea. În cât timp va ajunge ambulanţa la urgenţele majore (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Reducerea timpului de răspuns este, astfel, unul dintre obiectivele majore ale SMURD, a subliniat Opriţa, marţi, la aniversarea a patru ani de la înfiinţarea în Capitală a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

"Ne-am propus ca timpul de ajungere la caz să fie de şase minute. Dar nu de la primirea apelului, ci de la momentul plecării din unitate", a spus medicul Opriţa.

SMURD Bucureşti a intervenit, din 15 mai 2008 şi până la 1 aprilie 2012, la 219.262 de solicitări, fiind asistate medical 171.021 de persoane. Timpul mediu de răspuns a fost mai mic de opt minute, a anunţat prim-adjunctul al inspectorului şef al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, colonelul Adrian Vasile Popa.

Inspectorul general al Inspectratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel Lucaciu, a felicitat echipele SMURD Bucureşti, spunând că acestea trebuie să se străduiască permanent pentru a găsi soluţii viabile asigurării unui timp de răspuns cât mai scurt la solicitările celor aflaţi în momente de cumpănă.

Lucaciu a precizat că SMURD Bucureşti nu este un serviciu "singur", ci în legătură cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI), cu unităţile de primiri urgenţe din spitale, cu studenţii din clinicile universitare şi cu voluntarii de pe ambulanţe.

"Mai sunt unele probleme, cum ar fi carburanţii, repararea maşinilor şi greutăţi în operabilitate. Să fiţi prezenţi nu numai cu mintea, ci şi cu sufletul, iar banii publici să fie cheltuiţi eficient", le-a spus Lucaciu celor de la SMURD.

Dacă în perioada februarie 1996 - noiembrie 2002, la nivelul Capitalei a funcţionat o singură autospecială de descarcerare, donaţie din Scoţia, începând cu 2007, în cadrul ISU Bucureşti funcţioneaza o nouă structură, Centrul de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă.

Din 15 mai 2008, SMURD Bucureşti a fost implementat la nivelul Capitalei, prin intrarea în serviciul operativ a zece ambulante tip B şi două de tip C.

În prezent, SMURD Bucureşti înseamnă: un dispecerat integrat, unde angajaţii ISU şi personalul medical cooperează în cazul intervenţiilor, un elicopter, 19 echipaje pe ambulante tip B, două echipaje pe ambulanţe tip C, un echipaj ambulanţă neonatal, două echipaje pe autospeciale de intervenţie la accidente colective şi calamităţi, cinci echipaje de intervenţie pe autospeciale de transport personal şi victime multiple, 17 echipaje pentru descarcerare, trei unităţi de intervenţie la dezastre, cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea aprimului ajutor medical şi o motocicletă SMURD cu personal paramedical, în zona centrala a oraşului, potrivit datelor prezentate la bilanţul de patru ani al serviciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici