Transportul elevilor către localităţile în care sunt şcolarizaţi, decontat pe tarif mediu naţional

Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor s-a pronunţat prin vot în favoarea unei propuneri legislative care reglementează decontarea, pe baza unui tarif mediu naţional, a cheltuielilor de transport pentru elevii şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

448 afișări
Imaginea articolului Transportul elevilor către localităţile în care sunt şcolarizaţi, decontat pe tarif mediu naţional

Transportul elevilor către localităţile în care sunt şcolarizaţi, decontat pe tarif mediu naţional

"Comisia de Învăţământ de la Camera Deputaţilor s-a pronunţat, cu 15 voturi pentru şi două abţineri, în favoarea propunerii legislative susţinută de deputaţii PSD Cătălina Ştefănescu, Tamara, Ciofu, Vlad Cosma şi Andrei Dolineaschi, prin care se reglementează decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Cei patru deputaţi PSD propun ca în cazul transportului elevilor să fie introdus un plafon maxim, echivalent cu tariful mediu naţional, calculat de Ministerul Transporturilor pe baza datelor centralizate de la toţi operatorii rutieri de transport public de persoane interurban", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei, pentru operatorii care practică tarife mai mici sau egale cu tariful mediul naţional, nu vor exista modificări pentru nicio categorie de călători. În schimb, operatorii care practică tarife mai mari decât media naţională vor fi obligaţi ca exclusiv în cazul elevilor să aplice un tarif egal cu media naţională.

"Scopul acestei propuneri legislative este de a combate abandonul şcolar în rândul copiilor care provin din familii cu venituri mici ce nu pot acoperi cheltuielile de transport ale acestora. Măsura se va aplica doar pentru transportul elevilor. Pentru celelalte categorii de călători, vor rămâne valabile tarifele stabilite de operatorul de transport, indiferent de nivelul acestora", a declarat deputatul Cătălina Ştefănescu, citată în comunicat.

Iniţiatorii propunerii legislative au convins membrii Comisiei de învăţământ, potrivit comunicatului, că această formă de protecţie socială nu afectează nici mediul concurenţial, nici capacitatea operatorilor de a face profit din activitatea de transport.

"Nivelul plafonului maxim aplicat în cazul elevilor este determinat de piaţă, întrucât e stabilit pe baza unei medii naţionale. Asta înseamnă că sunt mulţi operatori de transport care obţin profit la acest nivel. Plafonul se aplică doar pentru cei cu tarife mai mari şi doar în cazul elevilor, întrucât decontările se fac de la bugetul de stat", a explicat deputatul Tamara Ciofu.

Adoptarea propunerii legislative va asigura accesul egal la educaţie pentru toţi elevii şi va permite Ministerului Educaţiei Naţionale să estimeze corect fondurile pentru decontarea cheltuielilor de transport. În acest fel vor putea fi prevenite disfuncţiile care există în prezent în decontarea călătoriilor pentru elevi, se mai arată în comunicat.

"Raportul favorabil acordat de Comisia de învăţământ propune deputaţilor să voteze pentru această propunere legislativă. După votul din Camera Deputaţilor, proiectul va intra în dezbatere la Senat, care este cameră decizională în acest caz", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici