Traumele cutremurului bântuie copiii din oraşele containerelor, în Turcia

Un an după cutremurul devastator din Turcia, copiii din oraşele containerelor improvizate se luptă cu traumele şi pierderile suferite. 50.000 de persoane au murit în sud-estul Turciei după cutremurul din 6 februarie 2023.

417 afișări
Imaginea articolului Traumele cutremurului bântuie copiii din oraşele containerelor, în Turcia

Traumele cutremurului bântuie copiii din oraşele containerelor, în Turcia

Cansu Gol, o mamă în vârstă de 33 de ani care şi-a pierdut un copil în cutremur, îşi vede acum ceilalţi doi copii afectaţi de traume. Fiica ei de şapte ani suferă de tulburare de deficit de atenţie, iar fiul ei de patru ani jumătate are probleme de vorbire, care au apărut după dezastrul de anul trecut din 6 februarie, în care 50.000 de persoane au murit în sud-estul Turciei.

"Fiica mea în vârstă de şapte ani a fost scoasă cu viaţă din dărâmături la câteva ore după cutremur. Acum suferă de tulburare de deficit de atenţie. Nu a plâns, nu a strigat deloc, ci a adunat tot stresul înăuntru. Băiatul întreabă de fratele său (care a murit). Spune că a zburat ca o pasăre", a spus mama.

Pentru ea, şcolile improvizate într-un oraş container în apropierea epicentrului cutremurului din provincia Kahramanmaras oferă o rază de speranţă, conform AFP.

Profesorii se străduiesc să creeze o atmosferă normală.

Directorul unei şcoli spune că statul face tot posibilul pentru a ajuta, dar viaţa este încă o luptă constantă pentru familiile afectate. Lipsa spaţiului şi atmosfera tensionată din taberele de containere pot duce la accese de violenţă.

Unii dintre cei care au plecat după cutremur s-au întors, deoarece copiii lor nu s-au putut adapta la o nouă viaţă. Elif Yavuz s-a mutat înapoi în oraşul containerelor pentru a-şi ajuta fiica de şapte ani, care are probleme cu inima.

Oraşul Kahramanmaras a fost grav afectat de cutremur, iar multe cartiere au dispărut. Fatih Yilanci, care şi-a pierdut majoritatea prietenilor în cutremur, spune că oraşul a devenit un "oraş fantomă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
cutremur,
traume

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici