Un nou pas ca 1 iunie să devină Zi Liberă naţională – punct de vedere favorabil de la Guvern

Guvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală, devenind astfel zi liberă la nivel naţional, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

3431 afișări
Imaginea articolului Un nou pas ca 1 iunie să devină Zi Liberă naţională – punct de vedere favorabil de la Guvern

Un nou pas ca 1 iunie să devină Zi Liberă naţională – punct de vedere favorabil de la Guvern

Ultimul pas legislativ, astfel încât 1 iunie să poată fi declarată zi liberă şi să fie sărbătorită începând cu 2017, este ca proiectul de lege "1 Iunie, Zi liberă naţională" să treacă de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament.

Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, părinţii – beneficiind de o zi liberă în plus – să poată petrece mai mult timp cu copiii lor.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 139 din Legea nr. 53 / 2003 - Codul Muncii, este susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din radioul Itsy Bitsy FM, lideri de opinie (Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tili Niculae), parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, cărora li s-a alăturat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Campania urmăreşte să schimbe relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă mai mult timp de calitate alături de cei mici

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din numeroşi parlamentari (lista poate fi consultată la acest link - http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L371&an_cls=2016).

"Suntem bucuroşi că Guvernul a acordat un punct de vedere pozitiv iniţiativei legislative pentru 1 Iunie zi liberă naţională şi că argumentele noastre, ce vorbesc despre nevoia copiilor de a petrece mai mult timp de calitate cu părinţii, au fost apreciate de forul executiv. Voi face eforturi susţinute pentru ca această lege să ajungă cât mai repede să fie votată, astfel încât, în anul 2017, toţi copiii din România să petreacă timp de calitate cu părinţii de ziua lor", a declarat senatoarea Rozalia Biro.

Campania Itsy Bitsy care susţine iniţiativa legislativă a fost demarată în urma semnalelor de alarmă ridicate de numeroase studii, care arată că şase din zece copii simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinţii, deşi doar un sfert (24%) din părinţi cred că timpul petrecut cu cei mici este prea puţin.

Pe măsură ce copilul creşte, timpul petrecut cu părinţii în timpul săptămânii şi în weekend scade. Conform experţilor, "timp de calitate" nu înseamnă timp petrecut în aceeaşi cameră, ci ca părinţii să fie prezenţi 100% în relaţie, oferindu-le copiilor întreaga atenţie.

În ceea ce priveşte următoarele etape pe care această iniţiativă legislativă le va parcurge, deputata Claudia Boghicevici a explicat: "Ne bucurăm că Guvernul a acordat un punct de vedere pozitiv proiectului legislativ. După primirea acestuia, în Senat, comisiile avizatoare şi comisia de fond sesizată se vor pronunţa cu avize, respectiv raport. După dezbaterea şi întocmirea acestuia, el va fi supus dezbaterii şi aprobării plenului Senatului. Apoi, conform procedurii parlamentare, va fi trimis la Camera Deputaţilor spre dezbatere şi aprobare".

Nadia Tătaru, director general Itsy Bitsy FM a amintit despre evenimentul organizat de radio anul acesta, de 1 iunie - "Pentru că ştim cât de importantă este prezenţa părinţilor în viaţa copiilor, am lansat deja de anul acesta provocarea ca părinţii să petreacă 1 iunie doar cu copiii, chiar dacă nu a fost zi liberă din punct de vedere oficial. Părinţii ne-au spus ca le-a fost greu să îşi ia o zi liberă de la serviciu, dar au insistat şi a meritat efortul".

Peste 30.000 de părinţi şi copii au ales deja să petreacă ziua de 1 Iunie împreună la cea mai mare sărbătoare a familiei organizată de Itsy Bitsy FM în Parcul Al. Ioan Cuza din Bucureşti.

În plus, grupul de iniţiativă a lansat un apel către părinţii din România -"Petreceţi minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voştri" - şi o amplă campanie de informare pe parcursul anului, care include şi demersurile pentru ca 1 Iunie să devină zi liberă naţională, astfel încât părinţii şi copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună.

De asemenea, peste 16.500 de români care sprijină iniţiativa s-au alăturat acesteia pe pagina de Facebook "1 iunie Zi Liberă" - https://www.facebook.com/1IunieZiLibera/.

Pentru a ajuta părinţii să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiştii din grupul de iniţiativă recomandă părinţilor respectarea acestui decalog de soluţii concrete pentru sănătatea emoţională a celor mici: 1 – Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie; 2 – Oferă-i 100% din atenţia ta copilului în această oră; 3 – Cere părerea copilului tău de măcar de două ori pe zi; 4 – Oferă-i cel puţin o încurajare pe zi; 5 – Poartă minimum trei conversaţii pe zi cu copilul; 6 – Timp de o jumătate de oră pe zi, implică-ţi copilul în activităţile casnice; 7 – Întreabă copilul măcar o dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să îşi exprime emoţiile; 8 – Învaţă-ţi copilul cel puţin un lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind poveşti şi desene; 9 – Învaţă zece jocuri ale copilului tău; 10 – Pregăteşte-ţi bebeluşul de mic: citeşte-i, vorbeşte-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îţi răspunde.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici