Video Un robot şi un satelit cât o cutie de suc ar putea duce elevii din Constanţa la competiţii în SUA

Elevii Centrului de Cercetări, din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa construiesc un robot şi un mic satelit, complet funcţional, care încape într-o doză de suc, una dintre creaţii putându-i propulsa la un concurs internaţional în Statele Unite.

465 afișări

Elevii Centrului Centrului de Cercetări din cadrul Colegiului Naţional „Mircea Cel Bătrân” din Constanţa au construit un robot cu care vor participa la competiţia First Tech Challenge (FTC) Romania, alături de 53 de echipe, din 33 de oraşe ale ţării. Primii dintre ei vor continua competiţia în faza ei internaţională, concurând în Statele Unite.

„Primul în ordinea cronologică este FTC, la care se prezintă acest robot care concurează cu alţi 52 de roboţi din ţară. Aceasta va avea loc între 24 şi 26 martie, la Bucureşti, la Sala Polivalentă. La sfârşitul lui aprilie are loc concursul CanSat, iar în vară concursul de rovere teleghidate, asemănătoare cu cele care merg pe Marte”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, profesorul coordonator al Centrului, Ion Băraru.

„Avem o temă. Trebuie să facem un robot care aruncă o bilă şi începem să discutăm, ce am avea nevoie, care este traiectoria bilei, facem o problemă de fizică pe care o rezolvăm cu aparat matematic pe care apoi îl programează cu cunoştinţe de informatică şi pe care o rezolvă tehnic prin cunoştinţe inginereşti şi tehnologice, materialele cele mai bune tehnologie de construcţii cele mai bune considerate de noi, abordare inginerească. Şi dacă se poate şi puţin artistic”, a mai spus Băraru.

El a fost completat de Tina Sandu, elevă în clasa a XI-a şi membră a echipei care a realizat robotul.

„Suntem 16, dar echipa finală e alcătuită din 12 şi patru voluntari. Din noiembrie - decembrie lucrăm la el intensiv. Ne întâlneam cel puţin o dată pe săptămână, iar în ultimul timp în fiecare zi. (…)Robotul nostru îşi îndeplineşte misiunea completă, poate să capteze bilele, să le arunce, să detecteze semnalele luminoase şi să le interpreteze, pentru că alianţa noastră are o anumită culoare şi trebuie să aleagă acea culoare”, a explicat Tina Sandu.

O altă competiţie de anvergură naţională şi internaţională la care participă elevii de la Colegiul „Mircea cel Bătrân”, CanSat, a presupus construirea unui mic model funcţional de „satelit”, care să încapă într-o doză de suc.

Mini-satelitul trebuia să fie perfect funcţional, în el fiind înglobaţi senzori şi dispozitive electronice de emisie-recepţie.

„A trebuit să facem designul şi să construim un ansamblu de componente controlate de un microcontroler, nişte senzori încapsulaţi practic într-un volum similar cu cel al unei doze de băutură răcoritoare şi care să cadă de la o altitudine de 1.000 de metri. Pe măsură ce cade trebuie să colecteze date referitoare la temperatură, la presiunea aerului, la umiditate, inducţia magnetică terestră, iar camera trebuie să înregistreze filme. Toate dispozitivele pe care le avem noi acolo au un scop bine precizat, camera ne dă voie să analizăm zona în care urmează să cadă satelitul sau senzorul de inducţie magnetică. Poate fi folosit spre exemplu pentru descoperirea unor zăcăminte de fier. Tot ce am făcut noi are aplicabilitate şi poate fi dezvoltat mai departe. Din experienţa anilor trecuţi este o competiţie acerbă pentru că toată lumea are idei foarte bune pe care şi le pune în practică foarte bine. Am învăţat din greşelile de anul trecut şi sperăm să avem un rezultat mai bun ca anii trecuţi, când am terminat pe locurile trei şi doi la competiţia naţională”, a declarat Răzvan Ursu, unul dintre cei şase componenţi ai echipei care a realizat mini-satelitul.

Destinat să contribuie la creşterea responsabilităţii faţă de mediu, mica bijuterie electronică va participa la concursul naţional CanSat. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit - cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile - într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri.

CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone şi va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă.

Campania de lansare din cadrul Competiţiei Naţionale de CanSat - Romania 2017 va avea loc între 19 şi 23 aprilie. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat, organizata de către Agenţia Spaţială Europeană, ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici