Uneltele de piatră descoperite la câţiva km de România oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

O metodă de datare bazată pe raze cosmice a identificat unelte de piatră descoperite în vestul Ucrainei, la câtiva km de graniţa României, ca fiind cele mai vechi dovezi cunoscute ale ocupării umane în Europa - acum 1,4 milioane de ani - demonstrând că popularea continentului a avut loc cu sute de mii de ani mai devreme decât se ştia până acum.

3333 afișări
Imaginea articolului Uneltele de piatră descoperite la câţiva km de România oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

Uneltele de piatră descoperite la câţiva km de graniţa României oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

Cercetătorii au declarat miercuri că uneltele de piatră - cel mai primitiv tip cunoscut - au fost descoperite iniţial în anii 1970, în apropierea oraşului Korolevo, la poalele Carpaţilor, de-a lungul Tisei, în apropiere de graniţei cu România. Însă vârsta lor rămăsese neclară.
 
Noua metodă a determinat vârsta stratului de sedimente care conţinea uneltele de piatră, ceea ce face ca acest sit să fie esenţial pentru înţelegerea modului în care oamenii s-au răspândit pentru prima dată în Europa în timpul perioadelor calde - numite perioade interglaciare.
 
Cercetătorii au concluzionat că autorul uneltelor a fost probabil Homo erectus, o specie umană timpurie care a apărut acum aproximativ 2 milioane de ani şi s-a răspândit în Africa, Asia şi Europa înainte de a dispărea în urmă cu aproximativ 110.000 de ani, relatează Reuters.
 
"La Korolevo nu au fost găsite oase, ci doar unelte de piatră. Dar vârsta sugerează că Homo erectus a fost singura specie umană posibilă la acea vreme. Ştim foarte puţine lucruri despre primii noştri strămoşi. Aceştia foloseau unelte de piatră şi probabil, foloseau focul", a declarat arheologul Academiei Cehe de Ştiinţe, Roman Garba, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature.
 
Homo erectus avea proporţii corporale asemănătoare cu cele ale speciei noastre, Homo sapiens, deşi un creier mai mic.
 
Uneltele, realizate din rocă vulcanică, au fost modelate în ceea ce se numeşte stilul Oldowan. Deşi sunt destul de simple -  tocătoare sau instrumente de tăiere de bază - ele reprezintă zorii tehnologiei umane.
 
Până în prezent, cele mai vechi dovezi cunoscute ale oamenilor din Europa aveau o vechime de aproximativ 1,2-1,1 milioane de ani şi proveneau dintr-un sit numit Atapuerca din Spania.
 
Descoperirile de la Korolevo oferă o perspectivă asupra traseului primei expansiuni umane în Europa. Fosilele de Homo erectus de acum 1,8 milioane de ani sunt cunoscute dintr-un sit caucazian din Georgia, numit Dmanisi. Împreună cu Korolevo, acest lucru sugerează că Homo erectus a intrat în Europa dinspre est sau sud-est, migrând de-a lungul Dunării, a declarat Garba.
 
"Korolevo este cel mai nordic avanpost descoperit până acum al ceea ce presupunem a fi Homo erectus şi este o mărturie a îndrăznelii acestui strămoş", a adăugat John Jansen, geolog şi coautor al studiului, membru al Academiei Cehe de Ştiinţe.
 
Este cunoscut faptul că a fost dificil să se determine vârsta siturilor paleolitice precum Korolevo. Studiul a datat uneltele, lăsate de creatorii lor pe albia unui râu, prin determinarea momentului în care stratul care conţinea artefactele a fost îngropat sub sedimentele suprapuse.
 
Europa a fost colonizată mai târziu de alte specii umane, astăzi dispărute, inclusiv Neanderthal. Homo sapiens a evoluat în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, ajungând în număr semnificativ în Europa probabil în urmă cu 40.000-45.000 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici