Unitatea de integrare a forţelor NATO din Bucureşti a fost activată. Duşa: Este un moment istoric

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, joi, la ceremonia de activare a Unităţii de integrare a forţelor NATO din Bucureşti, evenimente similare având loc concomitent în alte cinci ţări aliate din flancul estic, acesta declarând că evenimentul este, pentru România, "un moment istoric". La rândul său, preşedintele Iohannis a transmis că înfiinţarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea şi capacitatea NATO Alianţei de a întări apărarea statelor membre.

1083 afișări
Imaginea articolului Unitatea de integrare a forţelor NATO din Bucureşti a fost activată. Duşa: Este un moment istoric

Unitatea de integrare a forţelor NATO din Bucureşti a fost activată. Duşa: Este un moment istoric (Imagine: Cristi Cimpoes / Mediafax Foto)

"Acest eveniment are o semnificaţie strategică aparte pentru noi, pentru România, transmiţând un semnal puternic de reasigurare şi solidaritate aliată în actualul context complex de securitate. (...) Este un eveniment deosebit, nu aş folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a forţelor este prima structură NATO care va funcţiona în România la 11 ani de la primirea României în NATO", a spus Duşa.

"Este un exemplu concret şi elocvent al angajamentului Alianţei faţă de apărarea membrilor săi. (...) Putem afirma astăzi că aceste structuri, începând de la 1 septembrie, sunt activate şi vor fi complet operaţionale până în anul 2016", a adăugat Mircea Duşă.

UPDATE 12:55 - Iohannis: Înfiinţarea structurilor de comandă reflectă determinarea NATO de a întări apărarea statelor

Preşedintele Iohannis spune, într-un mesaj cu ocazia activării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, că înfiinţarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea şi capacitatea Alianţei de a întări apărarea statelor membre în faţa provocărilor şi instabilităţii crescute din vecinătatea estică.

Mai multe informaţii, aici.

 

La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianţei şi reprezentantul său la ceremonie, precum şi generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO.

Ducaru a precizat că aceste unităţi regionale de comandă, înfiinţate în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, nu reprezintă baze militare, ci "unităţi de comandă", care vor ajuta Alianţa la pregătirea unor reacţii la orice fel de agresiune sau situaţii care afectează securitatea aliaţilor.

"Aceste Unităţi de integrare a Forţelor vor facilita desfăşurarea rapidă a forţelor aliate în regiune, ori de câte ori este necesar, vor susţine planificarea apărării colective şi vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instrucţiei şi a exerciţiilor militare", a spus Ducaru.

Asistentul secretarului general al Alianţei a atras atenţia asupra contextului de securitate dificil în care au fost operaţionalizate aceste centre.

"Aceste măsuri ale Alianţei vin într-un context geostrategic dificil, jalonat de acţiunile militare al Federaţiei Ruse, care au violat cadrul legal internaţional şi pacea în Europa, precum şi de provocările din vecinătatea sudică a NATO. În acest fel, vorbim în prezent de un mediu de securitate modificat la frontierele Alianţei", a spus Ducaru.

Nu în ultimul rând, vorbind în numele secretarului general al NATO, Ducaru a mulţumit autorităţilor din România pentru "modul operativ şi eficient" în care au fost puse în aplicare planurile Alianţei.

La rândul său, generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO, a vorbit despre problemele cu care se confruntă în acest moment Alianţa.

"Conceptul strategic al NATO ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice sigure şi paşnice. Din nefericire, această viziune s-a dovedit a fi intangibilă. Există provocări clare, prezente şi active, la adresa acestei păci şi securităţi pe care ne-am imaginat-o. De aceea, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna de altfel, NATO evoluează", a spus acesta.

Generalul a subliniat că aceste Unităţi nu reprezintă forţe ofensive ale NATO. "Chiar dacă este realizată în mod clar să asigure integritatea teritorială a Alianţei, nu reprezintă o poziţie ofensivă. Ca întotdeauna, măsurile pe care NATO le ia sunt de natură defensivă. (...) Unităţile NATO de integrare a Forţelor nu au ca scop apărarea împotriva unei ameninţări de unele singure, dar ele reprezintă elemente cheie într-un proces în care Alianţa va stopa sau va răspunde unei agresiuni de orice fel, cu forţe pe care le va alege singură şi într-o perioadă de timp pe care o consideră corespunzătoare", a spus acesta.

Activarea Unităţii din Bucureşti a avut loc concomitent cu ceremonii similare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări în care există astfel de centre NATO. Unitatea din România va deveni complet operaţională până în primăvara anului 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici