UPDATE Bărbatul care a ajutat echipa Sky News: Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar/ Maşina din reportaj, găsită într-un sat din Bistriţa - FOTO, VIDEO

Aurelian Szanto, bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, susţine că a fost păcălit de aceştia, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să fie specificat că este ficţiune. UPDATE: Maşina de teren care apare în reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România a fost găsită de procurori într-un sat din Bistriţa.

23197 afișări
Imaginea articolului UPDATE Bărbatul care a ajutat echipa Sky News: Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar/ Maşina din reportaj, găsită într-un sat din Bistriţa - FOTO, VIDEO

Bărbatul care a ajutat echipa Sky News: Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar

Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitală, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziţii miercuri dimineaţă. După audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnaliştii britanici, discuţiile fiind purtate în primă fază prin intermediul unui apropiat.

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator", a declarat Aurelian Szanto.

Bărbatul a precizat că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

"Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", susţine bărbatul.

FOTO - Imagine a întâlnirii echipei de jurnalişti britanici cu intermediarul aşa zisei afaceri cu arme

Surse din cadrul anchetei susţin că la data de 29 iulie jurnaliştii Sky News au ajuns Târgu Mureş, ghidaţii fiind de Aurelian Szanto. La 1 august au mers împreună la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. Bărbatul susţine că totul s-a desfăşurat pe baza unui scenariu, care le-a fost comunicat în România, la hotel.

"Ca să pară mai real acest documentar ni s-a cerut să fie mascaţi, să se poarte haine militare. Eu m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bombă, pentru că a căzut ca o bombă. Respectivii au venit în ţară iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legătură cu trustul Sky a pornit informaţii de la ei şi mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hârtie nişte întrebări, eu urma să le transmit oamenilor mei, la care ei să ofere şi răspunsuri. Am avut întâlnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu stă de vorba cu mine. În această perioadă i-am fost în preajmă. Au fost o echipă de patru jurnalişti. La hotel tot ce se discuta în echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu şi el mie. În momentul în care ei mi-au dat întrebările, mi-au dat răspunsurile, m-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional.Ei mi-au pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina", a mai spus Szanto.

Bărbatul susţine că nu exclude ca după cercetările făcute de DIICOT să formuleze o plângere împotriva jurnaliştilor britanici.

"Regret nespus pentru că m-am lăsat păcălit. Am fost păcălit de aceşti oameni", a adăugat Aurelian Szanto.

Procurorii DIICOT au făcut şapte percheziţii în acest caz miercuri dimineaţa, alte patru persoane urmând să ajungă la audieri.

FOTO - Imagine cu echipa de filmare şi intermediarul de origine română

Maşina din materialul Sky News, găsită de DIICOT dintr-un sat din Bistriţa

Maşina de teren care apare în reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România a fost găsită de procurori într-un sat din Bistriţa, o rudă a proprietarului declarând că acesta a împrumutat autoturismul unui apropiat, iar apoi a recunoscut vehiculul la televizor.

"Azi dimineaţă (miercuri - n.r.) au venit 24 de poliţişti la noi, pentru maşina cumnatului meu. Au făcut percheziţii peste tot, au ridicat câteva cartuşe, deoarece cumnatul meu e vânător, dar nu avea aici arme, au luat hainele de vânător şi trofee", a declarat cumnatul proprietarului maşinii, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Bărbatul a explicat că, în urmă cu două săptămâni, o cunoştinţă din judeţul Mureş i-a cerut cumnatului său maşina pentru a face o plimbare prin împrejurimi. Acesta i-a dat-o, chiar dacă nu era înmatriculată, recunoscându-şi ulterior maşina în imaginile celor de la Sky News.

Autoturismul a fost găsit în satul Jeica, judeţul Bistriţa-Năsăud, acesta fiind ridicat întrucât reprezintă probă în anchetă. Proprietarul maşinii este un vânător în vârstă de 42 de ani, la locuinţa lui fiind făcute percheziţii miercuri dimineaţa. Bărbatul urmează să ajungă la Bucureşti pentru audieri.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre presupuşi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, că în cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu al jurnaliştilor de la Sky News.

Informaţia referitoare la faptul că reportajul ar fi, de fapt, o înscenare, a fost confirmată şi de cel care i-a ajuta pe jurnalişti în realizarea materialului, Aurelian Szanto. Acesta susţine că a fost păcălit de reporteri, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să se specifice că este unul de ficţiune.

"Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", a declarat Aurelian Szanto după ce a fost audiat la DIICOT.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici