Video VIDEO | Relu Fenechiu, fost ministru, a susţinut la ieşirea din Penitenciarul Vaslui că judecătoarea care l-a condamnat i-ar fi cerut iertare. Ce spune despre afacerile cu statul şi revenirea în politică

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, luni, la ieşirea din Penitenciarul din Vaslui că nu mai intră în politică, iar afaceri va mai face doar dacă statul român îi va permite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1154 afișări

Relu Fenechiu a declarat, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui, că judecătoarea Sofica Dumitraşcu l-a vizitat când el era în Penitenciarul Jilava şi i-a cerut iertare pentru că l-a condamnat.

„Mi-a făcut o vizită în detenţie la Jilava şi cerându-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documentele sunt publice, cu siguranţă. Mi-a zis exact aşa <Relu, te rog iartă-mă, nu am avut ce face, doamna Stanciu ne-a spus zis că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate. Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu să îi lase în pace măcar pe oamenii nevinovaţi care sunt condamnaţi alături de mine şi care chiar nu au nicio vină şi a spus că nu se poate, că aşa trebuie să se întâmple”, a declarat Fenechiu, adăugând că dacă ar fi trăit, Dumitraşcu şi-ar fi asumat toate riscurile şi ar fi spus adevărul

Întrebat dacă va mai face afaceri, fostul ministru al Transporturilor a spus că va face acest lucru doar dacă statul îi va permite.

„Nu vreau să mai aud de afaceri cu statul român. Vreau să am grijă de familia mea şi voi face afaceri atâta timp cât statul îmi va da voie să fac acest lucru. Un om face afaceri dacă şi câştigă ceva. Dacă statul român consideră că tot ceea ce câştig trebuie să îi dau lui, atunci trebuie să găsesc o soluţie să îmi întreţin şi familia”, a mai spus Relu Fenechiu.

 

Totodată, întrebat ce se va întâmpla cu prejudiciul din acest dosar, fostul ministru a glumit, spunând: „Vedeţi telefonul acesta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele. Dumneavoastră spuneţi că e scump şi vechi. Logic, îmi cereţi banii înapoi. Dar dacă îmi cereţi banii, nu trebuie să îmi daţi şi telefonul înapoi?”.

Potrivit lui Fenechiu, statul nu îi mai poate da înapoi transformatoarele, pentru că acestea au fost vândute.

„Transformatoarele nu mai pot fi date înapoi pentru că s-au vândut. Totul a fost un mare bluf şi există o decizie a unei instanţe în acest sens. Marea problemă este că în justiţia din România nu mai există o altă cale de atac, dar o vom găsi”, a răspuns Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost eliberat condiţionat, luni, în urma deciziei de luni a Tribunalului Vaslui, hotărârea magistraţilor fiind definitivă

Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul” şi la 3 ani şi 10 luni în dosarul „Siveco”, după ce şi-a recunoscut faptele. Pedepsele au fost contopite, astfel că, potrivit magistraţilor vasluieni Fenechiu ar fi avut de ispăşit 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul ministrul al Transporturilor a fost condamnat definintiv în dosarul „Transformatorul” pe 30 ianuarie 2014, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, alături de fratele său, Lucian Fenechiu şi fostul director al societăţii Fene Grup, Mihai Bogdan Damian. Atât Lucian Fenechiu, cât şi Mihai Bogdan Damian au fost eliberaţi condiţionat.

La începutul lunii august 2016, Relu Fenechiu a cerut eliberarea condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui, deşi nu mai era încarcerat acolo, solicitând instanţei să ia act de faptul că şi-a executat fracţia din pedeapsă.

Al doilea dosar în care Fenechiu a fost condamnat este dosarul „Siveco”. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar în care este acuzat de DNA Ploieşti de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

Pedeapsa lui Relu Fenechiu a scăzut şi datorită lucrărilor ştiinţifice cu titlurile "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" şi "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord est", dar şi datorită invenţiilor precum microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în maşină şi stingatorul cu senzor, bretate în perioada în care era încarcerat în Penitenciarul Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici