Carmen Amariei a renunţat la ofertele din străinătate şi va juca în liga secundă din România

Handbalista Carmen Amariei, componentă a naţionalei României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a decis să renunţe la ofertele din străinătate şi va juca în liga secundă din România, la echipa Terom Z Iaşi, cu care va lupta pentru promovarea în Liga Naţională.

435 afișări
Imaginea articolului Carmen Amariei a renunţat la ofertele din străinătate şi va juca în liga secundă din România

Carmen Amariei a renunţat la ofertele din străinătate şi va juca în liga secundă din România (Imagine: Mediafax Foto)

După săptămâni bune în care mai multe cluburi europene au aşteptat răspunsul la ofertele înaintate interului Carmen Amariei, handbalista a decis să renunţe la a mai pleca peste graniţă. Jucătoare în naţionala României, sportiva clujeană a fost cooptată în proiectul de promovare al formaţiei Terom Z Iaşi, echipă cu care a semnat un contract valabil pe un sezon, cu opţiune de prelungire pe încă unul.

Carmen Amariei a dezvăluit şi motivele, care au stat la baza acestei decizii. "După ce am acumulat o experienţă de 20 ani în domeniul handbalului, timp în care am parcurs toate etapele, de la juniorat la nivelul de maturitate din prezent, mi-am analizat cu multă seriozitate stadiul evoluţiei mele profesionale, pentru a decide noul pas din carieră. Ca după fiecare sfârşit de sezon, am primit oferte foarte tentante şi generoase de la mai multe cluburi de prestigiu din Europa, care s-au gândit că prezenţa mea ar putea determina o creştere a competitivităţii şi a performanţei acestora, motiv pentru care, le mulţumesc. Am decis că este momentul să-mi schimb ţelul şi statutul", a declarat jucătoarea.

După ce a evoluat la "U" Cluj, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rapid Bucureşti, ESBF Besancon, Randers HK, Slagelse, FCK Copenhaga şi Viborg HK, cu care a cucerit numeroase trofee, inclusiv Liga Campionilor de două ori, Amariei doreşte să se implice şi la alte niveluri decât cel de jucătoare. "Ideea cu care am cochetat încă de anul trecut este de a-mi folosi competenţa şi experienţa, pe care le-am acumulat atât în ţară, cât şi în cei 10 ani în care am jucat la cluburi renumite din Europa, sub îndrumarea unora dintre cei mai buni antrenori, în vederea iniţierii şi dezvoltării unui proiect pe termen mediu în domeniul handbalului, fie prin crearea unei noi echipe cu care să pornim din liga a doua, fie implicarea într-o echipă existentă, cu care să evoluăm până la nivelul competiţional de top al marilor cluburi europene. Ştiu că avem foarte multe fete talentate", a explicat sportiva în vârstă de 32 de ani.

Ea recunoaşte că a încercat încă din 2010 să pună bazele unei astfel de echipe, însă criza financiară a stopat planurile: "Criza economică cu care ne confruntăm a fost o piedică serioasă, deoarece numai cu iniţiativă, competenţă, efort şi dedicare, dar fără susţinere financiară, fireşte că niciun proiect nu are şanse de reuşită. Anul acesta însă, am avut şansa ca intenţia mea să coincidă cu proiectul pe termen mediu, iniţiat de un iubitor al sportului din Iaşi, Florin Zamfir, căruia îi mulţumesc că s-a gândit la mine, pentru a contribui la creşterea valorică a unei echipe din liga a doua, o echipă cu tradiţie de altfel, Terom Z Iaşi".

Carmen Amariei este conştientă că decizia sa va produce rumoare în handbalul românesc, cu atât mai mult cu cât este o componentă a naţionalei României, dar consideră că a venit timpul să păşească treptat într-o altă etapă a carierei. "Decizia mea va stârni multe întrebări, dispute şi, poate chiar comentarii răutăcioase, însă pentru mine, propunerea primită de la Iaşi constituie debutul într-o nouă etapă profesională a carierei mele. Chiar dacă unora le poate părea o coborâre a standardului, în realitate, atât pentru mine, cât şi pentru iniţiatorul acestui proiect, reprezintă dorinţa, curajul şi încrederea că vom avea capacitatea şi responsabilitatea de a crea o echipă performantă, cu tinere talente, cu care să promovăm. Consider că a venit momentul în cariera mea, în care să transmit şi eu, la rândul meu, tinerelor jucătoare, aşa cum şi eu am primit la vârsta lor, o parte din cunoştintele mele acumulate în cei aproape 20 de ani de carieră sportivă si, cu siguranţă că acest lucru se va întâmpla", a spus Amariei.

Handbalista nu consideră că decizia pe care a luat-o poate afecta participarea sa la acţiunile echipei naţionale. "Întotdeauna m-am pregătit cu seriozitate şi nu cred că, dacă voi evolua în liga secundă, dar mă voi pregăti constant şi la fel de serios, nu aş putea evolua în continuare şi la echipa naţională. Pe plan principal, pentru mine rămâne şi naţionala, la dispoziţia căreia mă voi afla, răspunzând prezent. Urmează Campionatul Mondial din Brazilia şi Jocurile Olimpice din 2012 şi, după cum am mai spus, pentru mine nu ar fi nimic mai frumos decât să-mi închei cariera la echipa naţională, prin participarea la Olimpiadă", a încheiat Carmen Amariei.

Noua sa echipă Terom Z Iaşi va juca în liga secundă, având programată reunirea în vederea noului sezon după mijlocul lunii în curs. Antrenorul formaţiei moldave va fi Victorina Bora, ultima dată la SCM U Craiova, fostul pivot al echipei naţionale, care a fost colegă cu Carmen Amariei, la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Formaţia ieşeană este câştigătoare a Cupa României în 1985, până în 1990 având în componenţă nume mari ale echipei naţionale: Valentina Cozma, Rodica Covaliuc, Angela Avădanei, Beatrice Luca sau Corina Huţupanu. Terom a jucat cinci sezoane în cupele europene, iar în Liga Naţională a încheiat de trei ori cu medalii de bronz. A urmat declinul şi desfiinţarea echipei la mijlocul anilor 2000, pentru ca din sezonul 2011-2012 aceasta să revină în circuitul competiţional, cu aceeaşi denumire, Terom Z Iaşi.

După aflarea veştii privind transferul handbalistei Carmen Amariei la divizionara secundă din Iaşi, antrenorul echipei naţionale, Radu Voina a spus că alegerea este bizară: "E oarecum bizară vestea, ce pot spune? Ştiam că a revenit în ţară şi că doreşte să rămână acasă. Nu sunt prea multe de spus după o astfel de decizie. E o situaţie delicată, mai ales că la noi, nivelul ligii secunde e scăzut. Nu pot comenta altceva, repet: e o situaţie delicată".

Primele acţiuni oficiale ale echipei naţionale feminine în 2011 vor avea loc în luna octombrie (meciuri în preliminariile CE din 2012), urmate de participarea la Campionatul Mondial din Brazilia (luna decembrie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici