Constantin Ostaficiuc, acuzat de abuz în serviciu în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara

Fostul şef al CJ Timiş Constantin Ostaficiuc a fost audiat, joi, de procurorii DNA Timişoara, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara, şi a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind cercetat şi fostul secretar general al FRF Gheorghe Chivorchian.

163 afișări
Imaginea articolului Constantin Ostaficiuc, acuzat de abuz în serviciu în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara

Constantin Ostaficiuc (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al DNA - Structura Centrală, Livia Săplăcan, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş Constantin Ostaficiuc a fost venit, joi, la DNA Timişoara, însoţit de avocat, pentru a fi audiat în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

"Cu această ocazie, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Constantin Ostaficiuc şi că este acuzat în acest dosar de abuz de serviciu", a mai spus Livia Săplăcan.

Gheorghe Chivorchian, fost director executiv al grupării FC Timişoara şi fost secretar general al FRF, a fost pus sub acuzare, în 27 iunie, de DNA Timişoara în dosarul finanţării echipei de către Consiliul Judeţean Timiş, acesta fiind cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu.

Acuzaţiile care i se aduc lui Chivorchian fac parte din dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara de către Consiliul Judeţean Timiş, în perioada în care clubul de fotbal îi aparţinea omului de afaceri Marian Iancu.

"În cursul anului 2008, angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, cu ştiinţă, au întreprins demersurile necesare pentru alocarea unor sume de bani în vederea susţinerii echipei de fotbal ce aparţinea S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. Concret, aceştia au avizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş şi au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare a echipei la competiţiile de club UEFA", se arăta într-un comunicat, din 27 iunie, al DNA.

Potrivit sursei citate, în baza acestor documente şi încălcând legea, au fost acordate societăţii conduse la acea vreme de Marian Iancu mai multe sume de bani, totalizând peste un milion de euro, în condiţiile în care societatea avea înregistrate restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat, dar şi către finanţatorul Consiliul Judeţean Timiş.

Astfel, suma de un milion de euro este considerată prejudiciu adus CJ Timiş.

"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajaţii Consiliul Judeţean Timiş a sumelor de bani virate către firma respectivă, Chivorchian Haic Gheorghe, pentru a sprijini activitatea infracţională a angajaţilor respectivi, a prezentat şi depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul de fotbal respectiv", se mai arăta în comunicat.

De fapt, potrivit aceleiaşi surse, banii au fost utilizaţi de către societatea comercială în alte scopuri, respectiv pentru "plata datoriilor şi penalităţilor anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului Dan Păltinişanu aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi închiriat echipei de fotbal, precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice etc", se mai arată în acelaşi comunicat.

Gheorghe Chivorchian a fost chemat, în 27 iunie, la sediul DNA Timişoara pentru a i se aduce la cunoştinţă toate aceste acuzaţii.

În 30 iunie, Gheorghe Chivorchian a fost suspendat, la solicitarea sa, din funcţia de secretar general al FRF de preşedintele forului, Răzvan Burleanu, ca urmare a dosarului în care este cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu de către DNA Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici