O nouă eră în fotbal: Offside-ul semiautomat va debuta în Supercupa UEFA

Aşa-numita tehnologie de offside semi-automatizat îşi va face debutul oficial miercuri, pe Stadionul Olimpic din Helsinki, în Supercupa UEFA, între Real Madrid şi Eintracht Frankfurt.

1968 afișări
Imaginea articolului O nouă eră în fotbal: Offside-ul semiautomat va debuta în Supercupa UEFA

Benzema, Real Madrid

În iulie, FIFA a anunţat că noua tehnologie va fi folosită şi la Cupa Mondială din 2022, care va avea loc în Qatar începând cu 20 noiembrie.

Ce este offside-ul semiautomat şi cum funcţionează?

Dorinţa UEFA şi FIFA de a accelera deciziile arbitrilor a dus la implementarea unui nou sistem de detectare semi-automată a offside-ului.

SAOT este o tehnologie cu mai multe camere care poate urmări mai bine membrele jucătorilor şi poate stabili momentul precis al pasei.

„Vor fi între 10 şi 12 camere care vor detecta 29 de puncte de pe corpul jucătorului de 50 de ori pe secundă", a explicat fostul arbitru şi actualul director de arbitraj al FIFA, Pierluigi Collina, citat de Marca.

„Un software analizează datele în timp real, calculând perfect momentul pasei şi poziţia jucătorilor, inserând grilele pentru a evidenţia offside-ul.

"Se vorbeşte despre arbitri robotizaţi, sună bine, dar nu este adevărat.

Arbitrii de pe teren vor continua să fie decisivi. Offside-ul semiautomat va fi folosit doar atunci când un jucător care este în offside atinge mingea. Dacă există o interferenţă în joc, va fi decizia arbitrului.

În patru sau cinci secunde este imposibil, va fi în 25 sau 20 de secunde, ceea ce este foarte important. Scopul este să fim mai rapizi şi mai precişi".

Douăsprezece camere instalate sub acoperişul stadionului vor capta mişcările mingii. Cele 29 de seturi de date colectate includ membrele şi părţile corpului care sunt luate în considerare pentru a genera un offside.

În plus, aceste informaţii pot fi folosite pentru a proiecta imagini 3D care să reflecte situaţia jucătorului în momentul exact al offside-ului, care pot fi afişate pe tabelele de marcaj video din stadioane şi în transmisiunile TV ale meciurilor.

„UEFA caută în mod constant noi soluţii tehnologice pentru a îmbunătăţi jocul şi pentru a sprijini munca arbitrilor", a declarat Roberto Rosetti, responsabilul UEFA cu arbitrajul.

„Acest sistem inovator va permite echipelor VAR să determine situaţiile de offside mai rapid şi mai precis, îmbunătăţind fluxul jocului şi consistenţa deciziilor.

Sistemul este gata să fie folosit în meciurile oficiale şi implementat în fiecare locaţie din Liga Campionilor."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici