Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în baie - FOTO

De la produsele de curăţenie pe care le folosim, până la locul în care ţinem periuţa de dinţi, cei mai mulţi dintre noi încalcă sfaturile specialiştilor în legătură cu baia şi toaleta. Huffington Post a alcătuit o listă cu cele mai frecvente greşeli pe care le facem în baie.

14803 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în baie - FOTO

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în baie (Imagine: Hepta)

  •  Periuţa de dinţi stă prea aproape de vasul de toaletă...

... dacă este aşezată la mai puţin de doi metri de acesta. Un studiu publicat în Harvard University Gazette arată că "de fiecare dată când tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaletă sunt împrăştiate pe o rază de aproximativ 1.8 metri. Cercetătorii recomandă să mutaţi periuţa de dinţi în afara acestei zone, să o spălaţi şi să o schimbaţi la intevale regulate şi să închideţi capacul toaletei atunci când trageţi apa, relatează Huffington Post. Nu acoperiţi periuţele de dinţi însă, pentru că un mediu închis şi umed favorizează dezvoltarea bacteriilor.

  •  Prosoapele sunt refolosite de prea multe ori

Bacteriile prosperă în ţesături dese, umede, aşa cum sunt prosoapele. Când le refolosiţi, sunt şanse ca bacteriile nedorite să se întoarcă pe corp. "Orice fel de tăietură, orice rană poate fi infectată de prosoapele refolosite", spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igienă şi Sănătate de la Simmons College. Scott recomandă să schimbaţi prosoapele zilnic, dacă le folosiţi la comun cu alte persoane, sau săptămânal dacă sunt doar pentru uz propriu.

  • Lufele sunt păstrate prea mult timp

Lufele naturale, realizate din planta cu acelaşi nume, ar trebui aruncate după trei sau patru săptămâni, avertizează dermatologii. Numărul bacteriilor care cauzează infecţii, ca P. aeruginosa, creşte periculos de mult după 24 de ore de când iau contact cu buretele. Lufele sintetice sunt mai rezistente, dar nici acestea nu ar trebui păstrate mai mult de două luni.

  •  Spălatul pe mâini durează prea puţin

Una dintre cele mai importante măsuri în combaterea bolilor infecţioase, spălatul pe mâini, nu durează atât de mult cât ar trebui. Un studiu realizat de Universitatea Michigan arată că 95% dintre persoane se spală pe mâini mai puţin de 15 secunde, ceea ce nu e suficient. Specialiştii spun că doar frecatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puţin 20 de secunde.

  • Perdele de duş nu au dimensiunile corespunzătoare

Locurile în care perdeaua atinge cada, sau unde ondulează, favorizează apariţia mucegaiului. Perdeaua ar trebui tăiată la bază şi în lateral, în aşa fel încât să se potrivească perfect.

  •  Mersul desculţ prin baie nu este sănătos

Studiile arată că nu vasul de toaletă, ci podeaua băii este cel mai puţin sanitar loc din toaletă, aceasta găzduind în jur de 300.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Specialiştii recomandă să curăţaţi podeaua cu atenţie şi să purtaţi papuci de fiecare dată când intraţi în baie.

  • Aceiaşi bureţi sunt folosiţi pentru mai multe sarcini

Nu folosiţi acelaşi burete pentru a curăţa duşul, cada, oglinda şi vasul de toaletă, pentru că veţi muta bacteriile de pe o suprafaţă pe alta. Cercetătorii recomandă etichetarea şi separarea ustensilelor şi, bineînţeles, curăţarea atentă a acestora. Spălatul cu detergent de vase a distrus 99.9998% dintre bacteriile de pe bureţi, arată un studiu al Departamentului de Agricultură al SUA, iar punerea acestora în cuptorul cu microunde a eliminat 99.99999% dintre bacterii.

  • Curăţatul cu substanţe toxice

În general, oamenii fac curăţenie ca să distrugă bacteriile care cauzează infecţii şi să evite îmbolnăvirea. De multe ori însă, produsele folosite la curăţenie sunt ele însele un pericol pentru sănătate. Acestea pot cauza probleme serioase, care variază de la orbire, la numeroase tipuri de cancer. Recomandarea ar fi să utilizaţi produse naturale. O jumătate de grapefruit şi puţină sare pot fi folosite pentru curăţarea căzii de baie, iar lămâia elimină petele cauzate de apă pe robineţi.

  •  Prea mult şampon strică!

Studiile arată că 93% dintre americani se spală pe cap cu şampon aproape zilnic. Dermatologii spun că scalpul produce uleiuri naturale, care funcţionează la fel ca balsamul, iar folosirea şamponului în exces le elimină. "În cazul în care nu lucraţi într-un mediu care vă obligă şi nu aveţi un scalp foarte uleios şi un păr foarte gras, spălatul pe cap în fiecare zi este excesiv", spune dermatologul Zoe Draelos.

  •  Poziţia pe toaletă este greşită

O serie de studii arată că poziţia în ghemuit, "pe vine", cu genunchii la piept şi abdomenul sprijinindu-se pe coapse este mai benefică decât cea clasică. Cercetătorii japonezi au demonstrat că persoanele care adoptă această poziţie exercită mai puţină presiune pe abdomen. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici