STUDIU: Un vaccin antigripal concentrat, mult mai eficient pentru persoanele în vârstă

Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine (NEJM).

204 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un vaccin antigripal concentrat, mult mai eficient pentru persoanele în vârstă

STUDIU: Un vaccin antigripal concentrat, mult mai eficient pentru persoanele în vârstă (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Acest studiu clinic a fost realizat pe aproape 32.000 de participanţi din 126 de centre de cercetare din Statele Unite şi Canada, în timpul sezoanelor gripale 2011-2012 şi 2012-2013 din emisfera nordică.

Cercetătorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obişnuit, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Ei au ajuns la concluzia că vaccinul concentrat era sigur şi genera o reacţie a anticorpilor considerabil mai mare, protejând astfel mult mai bine această populaţie, care este de obicei mai vulnerabilă.

Studiul indică, de asemenea, faptul că un astfel de vaccin ar putea evita spitalizările, pneumoniile, problemele cardiorespiratorii şi utilizarea excesivă de medicamente.

Gripa sezonieră a făcut 36.000 de morţi pe an, în medie, şi a cauzat 226.000 de spitalizări anuale în Statele Unite din 1990 până în 1999, au subliniat cercetătorii de la Facultatea de medicină a Universităţii Vanderbilt.

Persoanele trecute de 65 de ani sunt cel mai predispuse să sufere din cauza complicaţiilor generate de gripă şi constituie din acest motiv cea mai mare parte din totalul deceselor şi cea mai mare parte din numărul pacienţilor internaţi în spitale din cauza acestei infecţii virale.

Potrivit acestui studiu, vaccinul concentrat ar trebui să permită evitarea a 25% din totalul cazurilor de gripă la persoanele în vârstă.

Produs de Sanofi Pasteur, vaccinul Fluzone concentrat conţine de patru ori mai mulţi antigeni decât vaccinul antigripal standard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici