EXCLUSIV/Sorin Grindeanu: ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii la infrastructura Netcity

ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii la infrastructura Netcity, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii, Sorin Grindeanu.

1364 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV/Sorin Grindeanu: ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii la infrastructura Netcity

EXCLUSIV/Sorin Grindeanu: ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii la infrastructura Netcity

"Realizarea acestui proiect va însemna certe beneficii pentru utilizatorii de servicii telecom din Capitală, dacă este implementat corect. De altfel, interesul utilizatorului este întotdeauna în centrul preocupărilor noastre, ca reglementator al pieţei telecomunicaţiilorANCOM urmează să emită o decizie privind condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii la infrastructura Netcity. Prin această decizie vom urmări două obiective clare: pe de o parte, condiţiile pentru accesul furnizorilor la reţea să nu fie excesive, adică să se limiteze la ceea ce este strict necesar şi justificat. Şi pe de altă parte, aceste condiţii de acces să permită continuarea cu succes a proiectului şi operarea eficientă a unei asemenea infrastructuri. Decizia de reglementare pe care o vom emite va avea caracter obligatoriu pentru dezvoltatorul proiectului şi va fi definitivată în urma unui proces de consultare publică", a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Regelementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu.

Întrebat de MEDIAFAX cum poate fi reglementat mai rapid proiectul Netcity astfel încât România să evite eventuale sancţiuni din partea Uniunii Europene, având în vedere că în 2013 asociaţiiile furnizorilor de Internet au cerut, la Comisia Europeană, sancţionarea cu infringement a României, din cauza tergiversării proiectului, preşedintele ANCOM Sorin Grindeanu a răspuns: "Sunt convins că vom găsi cea mai bună soluţie de reglementare, dar trebuie să ţinem cont şi de complexitatea procesului de evaluare tehnică, economică şi juridică. În plus, pentru că ne dorim să avem o abordare unitară în acest domeniu, studiem în paralel şi proiectele similare, dar de anvergură mai mică, din Sibiu şi Oradea. Ştiu că există o aşteptare mare din partea operatorilor de internet, am avut discuţii cu reprezentanţii acestor companii, inclusiv în ultima săptămână. Vă pot spune că ne apropiem de o concluzie, estimez că în câteva luni vom finaliza procesul şi vom avea o formă finală a deciziei de reglementare".

Comentând faptul că ANCOM se află în 2018 în situaţia de a emite un nou aviz pentru Netcity, în condiţiile existenţei unuia asemănător din 2012, preşedintele ANCOM a spus: "În prezent, ne aflăm în situaţia în care un aviz emis de ANCOM în temeiul Legii nr. 154/2012 nu a fost implementat, iar Autoritatea nu a putut acţiona în niciun fel. De ce? Pentru că iniţial, ANCOM nu avea bază legală să verifice şi să sancţioneze eventuala neaplicare a prevederilor din aviz. În 2016, legea a fost modificată, iar decizia pe care urmează să o emitem va avea caracter obligatoriu, deci vom putea să şi impunem aplicarea ei. Tocmai de aceea, atât pentru noi, cât şi pentru toate părţile implicate, este important ca decizia de reglementare, care va avea caracter obligatoriu, să fie foarte bine fundamentată şi să nu ia calcul doar aspectele semnalate de una sau alta dintre părţile interesate de evoluţia proiectului. Luăm în calcul şi analizăm absolut toate punctele de vedere".

"Suntem în permanentă legătură cu autorităţile de Bruxelles, inclusiv pe tema generală a legii infrastructurii, unde s-ar încadra şi acest proiect. Dar Netcity în sine nu face obiectul reglementărilor europene. Oricum, nu este în niciun caz vorba despre o tergiversare din partea ANCOM. Ne facem treaba şi o facem temeinic şi aplicat, având mereu interesul utilizatorilor în centrul preocupărilor noastre", a mai spus Sorin Grindeanu, întrebat de MEDIAFAX cât de mare este riscul ca organismele UE să dispună sancţiuni drastice pentru tergiversări ân parcursul proiectului.

Referindu-se la afirmaţii fostului preşedinte al ANCOM Cătălin Marinescu, făcute după plecarea din funcţie, conform cărora au existat presiuni din partea oamenilor de afaceri şi a politicienilor pentru ne-emiterea unui aviz pentru Netcity, actualul preşedinte al ANCOM, Sorin Grindeau a spus: "Nu am văzut declaraţiile domnului Marinescu. Dar, ca să vă răspund direct: nu, nu au fost presiuni nici pe tema aceasta, nici pe vreo alta. Evident, interesul pentru proiectul Netcity este foarte mare şi e normal să fie aşa. Este un proiect care va aduce beneficii capitalei, dacă este implementat corect, la fel cum şi proiectele similare din Sibiu şi Oradea vor avea efecte pozitive în cele două oraşe".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici