Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, despre referendum: "Este un demers ipocrit"

Referendumul privind "continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", anunţat de preşedintele Klaus Iohannis, "este un demers ipocrit", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

2837 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, despre referendum: "Este un demers ipocrit"

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, despre referendum: Este un demers ipocrit (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Încerc să intuiesc faptul că preşedintele vrea să se aşeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupţiei. Dar a căror corupţi? Pentru că eu ştiu că au fost nişte instanţe care au spus că şi dumnealui şi familia sa au obţinut nişte case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susţine din partidul sau şi partidele care merg alături de domnia să, PNL şi USR, au oameni certaţi cu legea şi au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Deci, cred că este un demers ipocrit! Ipocrit şi cred că este, în fapt, un demers pentru a începe foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidenţiale", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a precizat că referendumul nu are nicio legătură cu ceea ce au votat românii pe 11 decembrie.

"Mi-aş dori un preşedinte mai implicat în creşterea calităţii vieţii românilor. Ce face preşedintele să îi aducă pe românii plecaţi în afara ţării la noi în România, să aibă un serviciu bine plătit, să aibă autostrăzi, care sunt rezultatele sale? Zero! Acum ne dă lecţii anticorupţie, dar doi ani de zile ce a făcut? Nimic! Cum poţi fii stindardul luptei anticorupţie şi a păstrării şi respectării legii când participi la o manifestare ilegală? De ce mai există aprobări? Legea este doar pentru unii, iar alţii pot să o calce în picioare? Proiectul, care este şi pe site, privind amnistia, nu stipulează la niciun articol amnistia celor care au fost condamnaţi pentru corupţie, nici pentru violatori, nici pentru criminali, nici pentru cei care s-au ocupat de droguri. Este un demers ipocrit, este un demers care nu are legătură cu viaţa românilor care s-au săturat să o ducă prost în ţara lor", a mai spus Gabriela Firea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ''continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

''În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată'', se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanşarea referendumului.

Potrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Legea prevede ca în cazul în care Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere, şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici