Intrarea în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice se amână. Preşedintele Iohannis cere reexaminarea termenului: 31 octombrie, prea devreme

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni Parlamentului reexaminarea legii prin care termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice a fost stabilit pentru 31 octombrie 2016, nu 31 decembrie 2016, aşa cum decisese Guvernul.

1102 afișări
Imaginea articolului Intrarea în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice se amână. Preşedintele Iohannis cere reexaminarea termenului: 31 octombrie, prea devreme

Iohannis cere reexaminarea legii insolvenţei persoanelor fizice: 31 octombrie, prea devreme

Astfel, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 prevede că termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, prevăzut la art. 93 teza întâi din actul normativ menţionat, se prorogă până la data de 31 decembrie 2016. Prin Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, Parlamentul a decis că termenul prorogat este 31 octombrie 2016.

Şeful statului atrage atenţia că termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităţilor publice şi/sau instituţiilor publice să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât şi la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective.

''Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă'', se arată în cererea de reexaminare.

Iohannis mai argumentează că intrarea în vigoare a dispoziţiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active are, de asemenea, impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată.

''Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare'', concluzionează preşedintele.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani. Potrivit legii, cei care îşi declară falimentul personal sunt protejaţi astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar şi de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici