Preşedintele american ameninţă Canada cu excluderea din NAFTA: A fost una dintre cele mai proaste înţelegeri comerciale făcute vreodată

Canada ar putea fi exclusă din Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), dacă nu va fi făcută o înţelegere corectă pentru Statele Unite, după decenii întregi de abuz, a scris sâmbătă preşedintele american Donald Trump, pe contul său de Twitter.

1488 afișări
Imaginea articolului Preşedintele american ameninţă Canada cu excluderea din NAFTA: A fost una dintre cele mai proaste înţelegeri comerciale făcute vreodată

Preşedintele american ameninţă Canada cu excluderea din NAFTA

"NAFTA a fost una dintre cele mai proaste înţelegeri comerciale făcute vreodată. Statele Unite a pierdut mii de afaceri şi milioane de locuri de muncă. Ne-a fost mult mai bine înainte de NAFTA - nu ar fi trebuit să o semnăm niciodată", a mai precizat preşedintele american.

"Vom face o nouă înţelegere sau ne vom reîntoarce la situaţia de dinainte de NAFTA", a adăugat Donald Trump.

În plus, preşedintele american a mai precizat că nu există nicio necesitate politică de a menţine Canada în noua înţelegere NAFTA şi a ameninţat Congresul american cu retragerea din tratat în situaţia în care "se mai amestecă în negocieri". Acordul Congresului este, însă, necesar modificării tratatului NAFTA.

Declaraţiile presedintelui american au venit la scurt timp de la eşuarea negocierilor cu Canada în vederea modificării NAFTA, a doua oară când acest lucru se întamplă. Negocierile SUA-Canada nu sunt importante doar pentru relaţiile comerciale dintre cele două părţi, ci şi datorită faptului că este nevoie de acordul statului canadian pentru implementarea în tratatul NAFTA a modificărilor convenite între Mexic si Statele Unite, în urmă cu câteva zile.

În situaţia în care acest acord va fi obţinut, modificările vor trebui aprobate de parlamentele celor trei ţări (prin ratificare) şi ulterior promulgate de şefii de stat - un proces ce poate dura şi câţiva ani.

Iar în lipsa unui astfel de acord s-ar putea pune problema unui eventual tratat bilateral între Statele Unite şi Mexic, care însă ar risca să neutralizeze anumite părţi ale tratatului NAFTA.

NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici