Risc de tsunami după un cutremur cu magnitudinea de 7,0 grade, în Noua Caledonie, Oceanul Pacific

Un cutremur submarin cu magnitudinea de 7,0 grade s-a produs în luni dimineaţa în vestul Oceanul Pacific, în largul arhipelagului francez Noua Caledonie, fiind emise alerte de tsunami în regiune, informează Institutul american de geofizică (USGS) şi agenţia de ştiri Reuters.

1434 afișări
Imaginea articolului Risc de tsunami după un cutremur cu magnitudinea de 7,0 grade, în Noua Caledonie, Oceanul Pacific

Risc de tsunami după un cutremur cu magnitudinea preliminară de 7,0 grade, în Noua Caledonie,Pacific

Seismul a avut loc luni la ora locală 09.43 (00.43, ora României) în sud-vestul Oceanului Pacific, la o adâncime de 10 kilometri.
 
Epicentrul a fost la 82 de kilometri est-nord-est de Tadine (Insula Mare, Arhipelagul Noua Caledonie), la 249 de kilometri est-nord-est de oraşul Nouméa, capitala teritoriului francez Noua Caledonie şi la aproximativ 1.200 de kilometri est de coastele Australiei.
 
Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a emis o avertizare privind riscul producerii unui val destructiv în zone de coastă aflate inclusiv la distanţe de până la 300 de kilometri de epicentru.
 
Magnitudinea iniţială a seismului produs la adâncimea de 10 de kilometri a fost de 7,3 grade, revizuită ulterior la 7,0. Seimsul a fost precedat şi succedat de mai multe cutremure, inclusiv cel puţin două cu o magnitudine de peste 6 grade, ambele produse cu doar câteva ore înainte de seismul de 7.0 grade.
 
Există risc de tsunami inclusiv în Arhipelagul Vanuatu, aflat aproximativ 500 de kilometri depărtare. 
 
Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a avertizat că valurile s-ar putea ridica cu până la un metru peste nivelul normal în unele părţi din Noua Caledonia, iar valuri mai mici sunt aşteptate în Vanuatu.
 
Autorităţile din Vanuatu au recomandat populaţiei din regiunea sudică să plece din zonele de coastă şi să se refugieze pe teren mai înalt.
 
Agenţia de protecţie civilă din Noua Caledonie anunţat că nu s-a decis evacuarea imediată a populaţiei.
 
Autorităţile din Australia, statul american Hawaii şi Noua Zeelandă au transmis că nu există vreo ameninţare privind un tsunami în cazul zonelor de coastă din aceste state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici