Trump, încrezător că Hong Kong şi China „vor rezolva lucrurile” în urma protestelor

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că este sigur că Hong Kong şi China vor reuşi „să rezolve lucrurile” în urma protestelor masive din Hong Kong, faţă de un proiect de lege care prevede autorizarea extrădărilor spre China continentală, relatează Reuters.

847 afișări
Imaginea articolului Trump, încrezător că Hong Kong şi China „vor rezolva lucrurile” în urma protestelor

Trump, încrezător că Hong Kong şi China „vor rezolva lucrurile” în urma protestelor

„Au participat un milion de persoane. A fost cel mai mare protest pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Donald Trump.

„Sper că totul se va rezolva între China şi Hong Kong. Înţeleg motivul din spatele protestelor, dar sunt sigur că sunt capabili să rezolve lucrurile”, a adăugat preşedintele american.

Donald Trump nu a menţionat care este poziţia oficială a Statelor Unite faţă de disputa dintre China şi Hong Kong, nici cum ar trebui rezolvate aceste probleme.

Miercuri, Departamentul de Stat din Statele Unite a emis un comunicat prin care le-a cerut părţilor implicate „să fie responsabili şi să se abţină de la violenţe”.

„Desigur, considerăm că aceste proteste paşnice sunt incredibil de importante. Şi este important ca Guvernul din Hong Kong să respecte dreptul cetăţenilor de a protesta”, a declarat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă.

În Hong Kong au avut loc proteste majore faţă de un proiect de lege care prevede autorizarea extrădărilor spre China continentală. Zeci de mii de persoane au protestat în faţa Parlamentului pentru a convinge autorităţile să renunţe la acest proiect. Unele organizaţii estimează că un milion de persoane au ieşit în stradă.

În urma protestelor de miercuri, care au devenit violente, 22 de persoane au fost rănite şi autorităţile au fost nevoite să utilizeze gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Autorităţile susţin că modificarea legislaţiei trebuie să fie făcută până în luna iulie pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susţin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici