China poate accesa datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie şi Uniunea Europeană

  • Platforma chineză de video-sharing TikTok a informat utilizatorii că unii dintre angajaţii săi din China au acces la datele conturilor din Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
  • Gigantul reţelelor de socializare a declarat că "politica de confidenţialitate" se bazează "pe o nevoie demonstrată de a-şi face treaba".
977 afișări
Imaginea articolului China poate accesa datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie şi Uniunea Europeană

China poate accesa datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie şi Uniunea Europeană

Acesta a intrat sub lupa autorităţilor din întreaga lume, inclusiv din Marea Britanie şi SUA, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că datele ar putea fi transmise guvernului chinez.
 
La începutul acestei săptămâni, un oficial american a cerut ca aplicaţia să fie interzisă în America.
 
TikTok a precizat că politica se aplică în "Spaţiul Economic European, Regatul Unit şi Elveţia".
 
Elaine Fox, şefa de confidenţialitate a platformei pentru Europa, a declarat, miercuri, că o echipă globală a ajutat la menţinerea experienţei utilizatorilor "consecventă, plăcută şi sigură", potrivit BBC.
 
Deşi TikTok stochează în prezent datele utilizatorilor europeni în SUA şi Singapore, "permitem anumitor angajaţi din cadrul grupului nostru corporativ localizaţi în Brazilia, Canada, China, Israel, Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud şi Statele Unite accesul de la distanţă la datele utilizatorilor europeni ai TikTok", a precizat Elaine Fox.
 
Eforturile noastre se concentrează pe limitarea numărului de angajaţi cu acces la datele utilizatorilor europeni, pe minimizarea fluxurilor de date în afara regiunii şi pe stocarea locală a datelor utilizatorilor europeni", a adăugat ea.
 
Ea a mai spus că abordarea a fost "supusă unei serii de controale de securitate şi protocoale de aprobare solide şi prin intermediul unor metode care sunt recunoscute în conformitate cu GDPR (Regulamentul general privind protecţia datelor)".
 
Aceasta a venit în aceeaşi săptămână în care un oficial de rang înalt din cadrul autorităţii americane de supraveghere a comunicaţiilor a declarat că TikTok ar trebui să fie interzis în America.
 
Nu cred că există o cale de urmat pentru altceva decât o interdicţie", a declarat Brendan Carr, comisar la Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC).
 
El a adăugat că, în opinia sa, nu există "o lume în care să se poată găsi o protecţie suficientă a datelor, astfel încât să se poată avea suficientă încredere că acestea nu ajung înapoi în mâinile [Partidului Comunist Chinez]".
 
Proprietarul TikTok, ByteDance, a negat în repetate rânduri că este controlat de guvernul chinez.
 
Aplicaţia a fost supusă unui control intens din partea autorităţilor din Regatul Unit, UE şi SUA.

Sub control

Parlamentul britanic şi-a închis contul TikTok în august, după ce parlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul ca datele să fie transmise guvernului chinez.
 
Parlamentari şi colegi de rang înalt au cerut ca contul să fie eliminat până când TikTok va da "asigurări credibile" că nu vor fi transmise date către Beijing.
 
Aplicaţia a fost, de asemenea, investigată de Comisia irlandeză pentru protecţia datelor, principala sa autoritate de reglementare în UE, în legătură cu două probleme legate de confidenţialitate.
 
Organismul de supraveghere analizează prelucrarea de către TikTok a datelor cu caracter personal ale copiilor şi dacă a acţionat în conformitate cu legislaţia UE în ceea ce priveşte transferul de date cu caracter personal către alte ţări, cum ar fi China.
 
Între timp, în 2020, un grup de experţi în materie de securitate naţională din SUA a ordonat ByteDance să îşi vândă operaţiunile americane din cauza îngrijorărilor legate de faptul că datele utilizatorilor ar putea fi împărtăşite cu autorităţile chineze.
 
În luna iunie a acestui an, TikTok a declarat că a migrat informaţiile utilizatorilor americani către serverele gestionate de gigantul american de software Oracle în Austin, Texas.
 
Luna trecută, TikTok a negat un raport potrivit căruia o echipă din China de la ByteDance plănuia să folosească aplicaţia pentru a urmări locaţia cetăţenilor americani.
 
TikTok a declarat că nu a fost niciodată folosită pentru a "ţinti" guvernul american, activişti, personalităţi publice sau jurnalişti.
 
Miercuri, Fox a mai spus că aplicaţia nu colectează date precise de localizare de la utilizatorii din Europa.
 
TikTok este aplicaţia de socializare cu cea mai rapidă creştere din lume şi a fost descărcată de aproape 4 miliarde de ori.
 
De la lansarea sa în 2017, a obţinut venituri brute de peste 6,2 miliarde de dolari din cheltuielile din aplicaţie, potrivit companiei de analiză Sensor Tower.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici