Un alt război. Dronele FPV schimbă modul de ducere a războiului

  • De la începutul războiului din Ucraina, dronele au jucat un rol important în efectuarea misiunilor de supraveghere şi a atacurilor cu rază lungă de acţiune.
  • Ucraina a folosit la începutul conflictului dronele importate din Turcia, Bayraktar TB2, dar în timp rolul lor a scăzut, pe măsură ce ruşii au învăţat să le doboare.
3384 afișări
Imaginea articolului Un alt război. Dronele FPV schimbă modul de ducere a războiului

Un alt război Foto: SMG Ucraina

Începând de anul trecut, un nou tip de dronă a devenit vedetă şi schimbă modul în care războiul se desfăşoară pe linia frontului. Se numesc drone First Person View şi au devenit un coşmar pentru militarii de pe ambele părţi ale câmpului de luptă.

Dacă o rachetă de croazieră sau balistică costă câteva milioane de dolari, iar o dronă kamikaze poate depăşi o sută de mii de dolari, dronele FPV, funcţie de mărime, sunt de ordinul sutelor şi miilor de doalri. Pot fi folosite în număr mare, de exemplu Ucraina şi-a propus să doteze armata cu un milion de astfel de echipamente în anul 2024.

O dronă FPV poate fi folosită pentru mai multe misiuni: culegerea informaţiilor din câmpul tactic, lansarea de muniţii sau transformarea ei într-o dronă sinucigaşă.

De regulă, militarii operatori de drone vânează blindatele şi sistemele de armament inamice, dar sunt destule clipuri pe reţelele de socializare în care ţinta este un singur militar inamic. Astfel, dronele FPV par să ia locul inclusiv al armelor de asalt şi cresc considerabil distanţa de angajare a focului.

Armatele moderne nu au dezvoltat încă strategii pentru folosirea dronelor FPV, dar toţi specialiştii consideră că acestea vor avea un loc important în viitoarele conflicte. Mai nou, armata Chinei a constituit o unitate specială unde militarii testează dronele FPV pentru a putea vedea modul de folosire şi îmbunătăţire a procedurilor de luptă cu aceste echipamente ieftine.

Dezvoltarea domeniului dronelor, duce automat la creşterea rolului războiului electronic şi au apărut deja sisteme portabile de bruiere a dronelor, pe lângă cele dispuse pe autovehicule.

În viitor, grupa de infanterie ar putea avea un operator de drone şi un specialst în război electronic, pe lângă puşcaşi, lunetist, trăgătorul la puşca mitralieră şi cel la aruncătorul de grenade antitanc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici