Prima pagină » Știrile zilei » CSM continuă procesul de digitalizare a sistemului judiciar

CSM continuă procesul de digitalizare a sistemului judiciar

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) continuă procesul de digitalizare a sistemului judiciar și facilitează comunicarea cu instanțele judecătoreşti, informează marți instituția într-un comunicat.
CSM continuă procesul de digitalizare a sistemului judiciar
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto
Iris Duțescu
06 mai 2025, 11:48, Social

„Acest sistem de procesare a cererilor transmise prin mijloace electornice este complet integrat cu dosarul electronic și permite procesarea rapidă și sigură a documentelor, indiferent dacă acestea sunt trimise prin portalul registratura.rejust.ro sau direct de către părți și avocați, utilizând adresa de e-mail a instanței”, se arată în mesajul CSM.

Modulul dezvoltat în cadrul aplicației ReJust vine să sprijine funcționalitățile portalului registratura.rejust.ro, în contextul în care acesta este folosit intens. Până în prezent, au fost încasate taxe judiciare de timbru în valoare de 32.500.000 de lei, echivalentul a aproximativ 6,5 milioane de euro.

Cum funcționează sitemul de procesare a cererilor prin mijloace electornice

După trimiterea cererii prin portal, documentul este prelucrat automat, iar utilizatorul primește un răspuns de confirmare. Răspunsul primit include numărul dosarului în care a fost încărcat documentul, inclusiv pentru cererile introductive, și denumirea sub care a fost salvat, pentru o identificare ușoară în dosarul electronic.

„Documentele semnate electronic sunt automat verificate – sistemul analizează validitatea semnăturilor și generează un raport, astfel încât judecătorul poate confirma autenticitatea semnăturii fără instrumente suplimentare, doar prin lecturarea raportului generat de sistemul informatic, tipărit la dosarul cauzei”, se arată în comunicat.

Aplicația este integrată cu sistemul de gestionare a cauzelor

Noul mod de lucru este integrat cu sistemul de gestionare a cauzelor și contribuie la reducerea riscului omiterii corespondenței electronice.

„Scopul aplicației este de a contribui la constituirea dosarului electronic, prin degrevarea personalului auxiliar al instanțelor de la sarcinile aferente procesării cererilor trimise electronic, tendința fiind de a se utiliza acest canal de comunicare cât mai mult”, transmite CSM.