„Suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât își permite, de mulți ani. Avem deficite mari, de aproximativ 9%, anul trecut. Pentru a acoperi această diferență dintre veniturile țării noastre și cheltuielile mult mai mari pe care le facem, trebuie să ne împrumutăm și practic ne împrumutăm cu aproximativ 1 miliard de euro săptămânal, ceea ce a făcut ca în ultimii ani datoria României să crească cu o viteză destul de mare, lucru care înseamnă că în fiecare an plătim dobânzi mai mari, plătim sume mult mai mari pentru acoperirea acestor dobânzi, ceea ce va face ca într-un an-doi, dacă nu corectăm lucrurile, să fim în situația în care Guvernul devine practic o agenție de plăți, nu mai poate face nimic pentru dezvoltare”, spune într-un interviu acordat RockFM Ilie Bolojan.
O altă provocare importantă pentru România, din cauza acestor împrumuturi foarte mari, este finanțarea acestora.
„Este foarte important să ne finanțăm împrumuturile ca să rămânem o țară stabilă. Asta este o provocare importantă. O altă provocare importantă este să ne menținem ratingul de țară, adică calificativul de țară sigură, în care se poate investi, pentru că asta înseamnă că cei ne dau împrumuturile, cei care ne cumpără titlurile de stat, cei care investesc în economia noastră, au o anumită încredere în România”, opinează Bolojan.
Potrivit lui Bolojan, cu cât acest grad de încredere al țării este mai scăzut, cu atât costurile împrumuturilor sunt mai mari, dobânzile sunt mai mari, riscurile de țară sunt mai mari „și asta este o provocare”.
„În astfel de situații, orice fel de factor agravant, orice fel de factor care poate declanșa o agravare a acestei crize bugetare este de evitat, pentru că ne face complicații foarte mari. Suntem ca un organism care este slăbit de o boală și practic este vulnerabil la orice fel de virus. Ce înseamnă acest tip de virus? Înseamnă o instabilitate politică, de exemplu, și faptul că piețele au reacționat zilele trecute a fost un astfel de semnal”, adaugă Ilie Bolojan.
Bolojan apreciază că ”faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidențiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidați de la limitele spectrului politic, a generat anumite îngrijorări, demisia prim-ministrului din nou a generat niște perturbații în piață și practic România are nevoie de un guvern stabil, pentru că ne place, nu ne place, Guvernul este cel care gestionează problemele economice ale țării noastre”.