Incidentul neobișnuit a avut loc pe 17 februarie 2024, în timpul unui zbor de la Frankfurt la Sevilla, însă detaliile au fost dezvăluite recent într-un raport al autorității spaniole de investigare a accidentelor (CIAIAC), conform CNN.
Pilotul a mers la baie și a lăsat copilotul singur la comandă. În lipsa căpitanului, copilotul a suferit o pierdere bruscă a cunoștinței.
Aeronava Airbus A321, cu 199 de pasageri și șase membri ai echipajului, a continuat să zboare în condiții stabile datorită pilotului automat, deși raportul menționează că pilotul inconștient a acționat involuntar unele comenzi. Dispozitivul de înregistrare a conversațiilor a captat sunete compatibile cu „incapacitatea bruscă și severă” a copilotului.
Un controlor de trafic aerian a încercat de trei ori să contacteze aeronava, fără a primi răspuns. Când s-a întors de la toaletă, căpitanul a încercat de cinci ori să intre în cabină folosind codul obișnuit, care declanșează un semnal sonor. După mai multe încercări nereușite și după ce un membru al echipajului de cabină a apelat interfonul fără răspuns, pilotul a folosit codul de urgență pentru a intra și a preluat controlul avionului.
Copilotul a primit prim-ajutor de la echipaj și de la un medic aflat printre pasageri. După ce și-a revenit, acesta a declarat că își amintește doar momentul în care a fost îngrijit. Căpitanul a decis să devieze zborul către Madrid, unde a aterizat aproximativ 20 de minute mai târziu.
Investigațiile ulterioare au stabilit că leșinul copilotului a fost cauzat de o afecțiune neurologică preexistentă, de care acesta nu știa și care nu fusese depistată în timpul examenelor medicale aeronautice. În urma incidentului, certificatul medical al copilotului a fost suspendat.
Autoritatea spaniolă a calificat incidentul drept „circumstanță extraordinară” și a precizat că piloții sunt instruiți pentru astfel de situații.
Deși rare, cazurile de incapacitate în timpul zborului se întâmplă ocazional. CIAIAC a identificat 287 de cazuri similare în Europa între 2019 și 2024, iar un raport al Administrației Federale a Aviației din SUA a documentat 39 de cazuri între 1993 și 1998.
Lufthansa a confirmat agenției de știri germane dpa că este la curent cu raportul și că propriul departament de siguranță a zborurilor a efectuat, de asemenea, o anchetă, însă nu a dezvăluit rezultatele acesteia.