Datele privind înmatriculările de mașini noi ale firmei de informații din domeniul auto arată că volumele BYD din Europa au crescut cu 359% în aprilie față de anul trecut, în timp ce compania își continuă eforturile de extindere globală, relatează CNBC.
În aceeași perioadă, Tesla a raportat încă o scădere lunară, cu volume totale în scădere cu 49%, a declarat JATO. Aceasta urmează protestelor împotriva CEO-ului Elon Musk și a companiei în regiune.
Potrivit lui Felipe Munoz, analist auto global la JATO, deși diferența dintre totalul vânzărilor lunare ale celor două mărci este relativ mică, implicațiile faptului că BYD a învins Tesla „sunt enorme”.
„Acesta este un moment decisiv pentru piața auto din Europa, mai ales dacă luăm în considerare faptul că Tesla a condus piața europeană de electrice de ani de zile, în timp ce BYD a început oficial operațiunile dincolo de Norvegia și Olanda abia la sfârșitul anului 2022”, a spus Munoz.
JATO a adăugat că BYD bate, de asemenea, mărci auto europene bine stabilite în întreaga regiune, depășind Fiat și Seat în Franța, de exemplu.
Această creștere vine chiar înainte de începerea producției la noua sa fabrică din Ungaria, care este de așteptat să devină centrul operațiunilor de producție europene.
Succesul BYD în UE vine în ciuda impunerii de către blocul comunitar a unor tarife punitive pentru vehiculele electrice cu baterii fabricate în China în octombrie anul trecut. ț
Tarifele punitive păreau să fie favorabile companiei Tesla, care a impus vehiculelor sale fabricate în China o taxă de 7,8%, în comparație cu taxa de 17% impusă companiei BYD. Alți producători chinezi de vehicule electrice au primit tarife de până la 35%. UE are, de asemenea, o taxă standard de 10% la importul de mașini.
Raportul JATO a afirmat că, deși tarifele au avut un impact inițial asupra vânzărilor producătorilor auto chinezi, companiile l-au atenuat prin extinderea și diversificarea gamei lor europene cu introducerea hibrizilor plug-in.
„China nu este doar lider mondial în domeniul BEV-urilor; producătorii săi de automobile sunt lideri mondiali și în domeniul vehiculelor hibride plug-in”, a declarat Munoz.
Vehiculele electrice cu baterie funcționează în întregime pe bază de energie electrică, în timp ce vehiculele hibride combină o baterie electrică cu un motor cu ardere internă. Vehiculele hibride nu au fost încă vizate de tarifele UE.
Între timp, s-a înregistrat o creștere a cererii în segmentul vehiculelor electrice din regiune, datele JATO arătând că înmatriculările de vehicule electrice cu baterie și de vehicule electrice hibride plug-in au crescut cu 28% și, respectiv, 31%, în pofida scăderilor înregistrate în rândul vehiculelor cu motor cu ardere internă.