Pentru concediile medicale de până la șapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile un procent de 75%, a afirmat Rogobete.
„Această modificare și această reglementare importantă din punctul nostru de vedere pentru codul de boală 01, așa numit boală obișnuită acolo, unde am identificat sute de concedii care din punctul nostru de vedere par în momentul de față a fi fictive. Sigur, Corpul de Control este în desfășurare. Vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste jumătate de miliard”, a spus Rogobete.
Acesta a precizat că toate programele naționale de screening, atât pentru cancer, cât și pentru alte boli sau afecțiuni importante, cele cardiologice, neurologice, screening-ul neonatal pentru diabete zahărat, vor fi asigurate indiferent dacă pacientul / persoana bolnavă este sau nu asigurată.
Deși nu are încă rezultatul final al verificărilor Corpului de Control, ci doar câteva date de parcurs din analiza informatică, Rogobete spune că măsura de a împărți între categorii procentuale indemnizația pentru concediile medicale din categoria 01 vine pentru a descuraja acele zile de concediu care durează 1-2 zile:
„Pentru că acolo avem cea mai mare incidență și care sunt acordate, ce să vedeți, exact înainte de zilele libere, 1 mai, 1 iunie, înainte de sărbătorile legale sau atunci când se fac acele punți și atunci când pentru acele punți care creează un concediu prelungit mai e nevoie de 2-3 zile care, din păcate sau din statistica pe care o vedem, au apărut din concediile medicale. Cu siguranță că acolo unde vom identifica abateri din punct de vedere medical sau în ceea ce privește modul de acordare al concediilor medicale vor exista măsuri în justiție, evident”.
Reprezentanții Ministerului Sănătății cred că această măsură, în primul rând va descuraja solicitarea de concedii medicale. De asemenea, măsura nu va impacta semnificativ venitul persoanei de bună credință care nu solicită un astfel de concediu.
Robobete a mai spus că din estimările MS, pentru anul 2024, aceste concedii din codul 01, scurte, au avut un impact de peste 1 miliard de lei.