Prima pagină » Știri externe » Fără precedent: un fond de pensii german investește în bursa din China

Fără precedent: un fond de pensii german investește în bursa din China

Pentru prima dată, un fond de pensii din Germania alocă bani direct în acțiuni chinezești, într-un moment în care majoritatea investitorilor globali evită expunerea la piața chineză.
Fără precedent: un fond de pensii german investește în bursa din China
Sursă foto: Pexels
Maria Miron
07 iul. 2025, 13:46, Economic

Fondul de pensii german KZVK, care administrează aproximativ 40 de miliarde de dolari, a acordat un mandat de 50 de milioane de dolari firmei Fullgoal Asset Management din Hong Kong pentru a cumpăra acțiuni ale unor firme chineze listate pe piețele de capital din Hong Kong, China continentală și Statele Unite. Este o mișcare extrem de rară, fiind prima dată când un fond de pensii german încredințează un asemenea mandat unui administrator chinez, potrivit Bloomberg.

KZVK menține, totuși, o expunere redusă la piața chineză, raportat la dimensiunea economiei și a pieței bursiere, a explicat Oliver Lang, membru al consiliului de administrație, preluat de sursa citată. Fondul de pensii german, cu sediul la Köln, gestionează pensii pentru peste 240.000 de persoane, în special din sectorul religios și caritabil. Fullgoal Hong Kong, filiala unui administrator de fonduri cu sediul la Shanghai, gestionează aproximativ 3,8 miliarde de dolari în active, în regiune, și face parte dintr-un grup care controlează în total peste 200 de miliarde de dolari, având printre acționari una dintre cele mai mari bănci din Canada, Bank of Montreal.

Demersul fondului german este o premieră

Deși demersul KZVK este unic, nu este singura apropiere recentă între capitalul german și sectorul de pensii din China. În iunie 2024, Allianz Global Investors, parte a grupului Allianz, a devenit primul administrator străin care a investit direct într-un fond de pensii chinez, prin achiziția unei participații de 2% în Guomin Pension, o entitate de pensii private locale. O investiție de capital, însă, nu un mandat de alocare în acțiuni chineze.

Pasul făcut de fondul german vine într-un moment în care mulți investitori instituționali globali își reduc sau evită expunerea la China. Potrivit unui raport Morningstar, publicat recent, fondurile de acțiuni care exclud China au înregistrat un număr record de lansări în 2023 și 2024, atrăgând 10,5 miliarde de dolari în capital nou doar anul trecut.

„Represiunile de reglementare, problemele de guvernanță, tensiunile geopolitice și incertitudinea economică au afectat încrederea în China”, a explicat Mathieu Caquineau, analist principal al Morningstar., toate aceste riscuri „alimentând apetitul pentru fonduri care evită expunerea directă la China.”