Ministrul Educației, Erica Stanford, a declarat într-un comunicat că, având în vedere creșterea constantă a numărului de studenți internaționali înscriși începând din 2023, guvernul dorește să „accelereze această creștere” pentru a atinge 7,2 miliarde de dolari neozeelandezi (4,32 miliarde de dolari americani) până în 2034.
Anunțul vine în contextul în care destinații extrem de populare pentru studenții internaționali, precum Australia și Statele Unite, intenționează să reducă numărul studenților străini, iar universitățile din piețele concurente se luptă să profite de aceste restricții.
„Pe termen scurt, Education New Zealand își va concentra eforturile de promovare pe piețele cu cel mai mare potențial de creștere”, a adăugat Stanford.
Piața educației internaționale din Noua Zeelandă are în prezent o valoare de 3,6 miliarde de dolari neozeelandezi pentru economie și guvern. Guvernul dorește ca numărul de studenți internaționali înscriși să crească de la 83.700 în 2024 la 105.000 în 2027 și 119.000 până în 2034 și să-și dubleze valoarea pentru economie.
Pentru a încuraja mai mulți studenți străini să vină în Noua Zeelandă, guvernul intenționează să mărească numărul de ore de muncă cu jumătate de normă pentru studenții internaționali eligibili de la 20 la 25, precum și să extindă eligibilitatea pentru drepturile de muncă la toți studenții din învățământul superior care participă la programe de schimb sau de studii în străinătate aprobate.
Administrația președintelui american Donald Trump a restricționat vizele pentru studenții străini, în special pentru cei din China. În luna mai, Casa Albă a revocat dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți străini, o măsură blocată ulterior de un judecător federal.
Guvernul australian a limitat numărul de înscrieri ale noilor studenți internaționali la 270.000 pentru 2025, în efortul de a frâna migrația record care a contribuit la creșterea prețurilor chiriei locuințelor.
Pentru Noua Zeelandă, care se confruntă cu o creștere economică slabă, această măsură este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să îmbunătățească economia în dificultate, după modificările aduse regulilor de acordare a vizelor pentru a încuraja nomazii digitali și a atrage investiții străine.