Prima pagină » Știri externe » Rusiei nu i-a păsat de ultimatum teatral al lui Trump, spune fostul președinte rus

Rusiei nu i-a păsat de ultimatum teatral al lui Trump, spune fostul președinte rus

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a ironizat ultimatumul lui Trump privind sancțiunile împotriva Rusiei, numindu-l „teatral” și spunând că „Rusia nu a fost impresionată”, iar Europa „a fost dezamăgită”.
Rusiei nu i-a păsat de ultimatum teatral al lui Trump, spune fostul președinte rus

Dmitri Medvedev a reacționat ironic la avertismentul lansat de Donald Trump privind impunerea de sancțiuni dure țărilor care vor continua să cumpere produse rusești, inclusiv petrol. „Trump a emis un ultimatum teatral către Kremlin. Lumea a tremurat, așteptând consecințele. Europa belicoasă a fost dezamăgită. Rusiei nu i-a păsat”, a scris Medvedev într-o postare pe platforma X, în limba engleză, citată de Reuters.

Comentariile lui Medvedev au fost făcute după ce Trump a anunțat, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în Biroul Oval, că Statele Unite vor trimite noi arme Ucrainei. Totodată, Trump a amenințat cu impunerea unor tarife de 100% asupra Rusiei și sancțiuni secundare țărilor care continuă să importe petrol și alte bunuri din Rusia, dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Ucraina în termen de 50 de zile.

Oficialii de la Kremlin nu au oferit un răspuns direct la declarațiile lui Trump, dar au declarat luni că „este evident că Statele Unite continuă să furnizeze arme și muniție Ucrainei.”

În plus, Trump a declarat pentru BBC că „nu a terminat” cu Vladimir Putin și că este convins că un acord de pace în Ucraina este posibil. Cu toate acestea, el a evitat să-l eticheteze pe liderul de la Kremlin drept „asasin”, spunând doar că „este un tip dur”.

Un proiect de lege bipartizan, susținut de 85 dintre cei 100 de senatori americani, prevede acordarea autorizației necesare lui Trump pentru a impune tarife de până la 500% împotriva oricărei țări care sprijină economic Rusia. Totuși, liderii republicani din Senat așteaptă semnalul politic al președintelui american înainte de a supune proiectul la vot. China și India sunt, în prezent, cele mai mari importatoare de petrol rusesc.