Miniștrii de Externe ai celor trei țări, cunoscuți ca E3, împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, au avut primul lor dialog cu ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, după atacurile aeriene ale Israelului și SUA din mijlocul lunii iunie asupra programului nuclear iranian.
Potrivit unei surse diplomatice franceze, citată de Reuters, după această convorbire, miniștrii au cerut Iranului să reia imediat eforturile diplomatice pentru a ajunge la un acord nuclear „verificabil și durabil”.
Țările E3, alături de China și Rusia, sunt părțile rămase ale acordului din 2015 cu Iranul, care a ridicat sancțiunile impuse în schimbul restricțiilor asupra programului nuclear iranian.
Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care consacră acest acord expiră pe 18 octombrie, iar în baza ei sancțiunile ONU pot fi restabilite înainte de această dată, printr-un proces ce durează aproximativ 30 de zile.
Acesta prevede reinstaurarea tuturor sancțiunilor ONU anterioare dacă Iranul este găsit în încălcare a termenilor acordului.
„Miniștrii și-au reiterat determinarea de a folosi mecanismul de ‘snapback’ în lipsa unor progrese concrete spre un astfel de acord până la sfârșitul verii”, a spus sursa diplomatică, fără a detalia ce anume ar constitui „progrese concrete”.
De la atacurile aeriene, inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au părăsit Iranul. Deși Iranul a sugerat că este deschis la diplomație, nu există indicii că va începe în curând o a șasea rundă de negocieri nucleare între Washington și Teheran.
Diplomații spun că, chiar dacă negocierile ar fi reluate, obținerea unui acord cuprinzător până la sfârșitul lui august – termenul-limită impus de europeni – pare nerealist, mai ales în lipsa inspectorilor prezenți pe teren pentru a evalua programul nuclear iranian.
Doi diplomați europeni au declarat că speră să coordoneze strategia cu Statele Unite în următoarele zile, cu intenția posibilă de a purta în curând discuții cu Iranul.