Prima pagină » Știri externe » Wikipedia, amenințată de legislația în domeniul online din Marea Britanie. Riscurile noilor prevederi impuse de guvernul englez

Wikipedia, amenințată de legislația în domeniul online din Marea Britanie. Riscurile noilor prevederi impuse de guvernul englez

Cunoscuta eciclopedie online ar putea fi amenințată de Legea Serviciilor Digitale din Regatul Unit. Legea ar putea avea un impact asupra siguranței și confidențialității voluntarilor care contribuie în cadrul enciclopediei.
Wikipedia, amenințată de legislația în domeniul online din Marea Britanie. Riscurile noilor prevederi impuse de guvernul englez
Sursă foto: captură ecran Youtube / Wikipedia

Fundația din spatele Wikipedia, enciclopedia finanțată prin contribuții ale publicului, se va prezenta în fața instanței britanice în această săptămână și va argumenta că noua legislație amenință serviciile de publicare a informațiilor, notează Euronews. 

Fundația Wikimedia se adresează marți Curții Regale de Justiție de la Londra, argumentând că noile reglementări din cadrul Legea Serviciilor Digitale din Marea Britanie va supune furnizarea serviciilor unui „risc innaceptabil”, fiind clasat în Categoria 1 ca „site de mare risc”.

Potrivit legislației britanice, website-urile cu această clasificare au parte de mai multă responsabilitate, în temeiul legii, inclusiv obligația de a a verifica persoanele care contribuie la culegerea informațiilor publicate pe site.

Asta înseamnă că, potrivit legii britanice, Wikipedia este nevoită să-și identifice proprii creatori de conținut, adică un număr de sute de mii de voluntari din Marea Britanie, ceea ce ar „periclita confidențialitatea și siguranța lor”, după cum au precizat într-un comunicat reprezentanții Fundației Wikimedia.

Voluntarii Wikipedia, expuși la pericol

Schimbările legislației din Marea Britanie i-ar putea expune pe voluntarii Wikipedia la „breșe de date, stalking, procese împotriva lor sau chiar închisoare din partea regimurilor autoritare, potrivit comunicatului citat.

„Nu contestăm necesitatea unei reglementări online rezonabile… dar pentru ca servicii precum Wikipedia să prospere, este esențial ca noile legi să nu pună în pericol organizațiile caritabile și proiectele de interes public”, a precizat Phil Bradley-Schmieg, avocatul principal al Wikimedia, pe blogul său personal.

Totuși, procesul nu a fost lansat împotriva întregii legi, ci doar contra Regulamentului de Clasificare, adică un set de dispoziții adiționale.