Poliţia egipteană a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor adunaţi în piaţa Tahrir, centrul manifestaţiilor de amploare de la începutul anului, care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.
Întreaga zonă a fost înconjurată de forţele de ordine, iar autorităţile au întrerupt alimentarea cu energie electrică, în timp ce un reporter de la canalul de televiziune egiptean al-Hayat a descris situaţia drept „un război de stradă între poliţie şi manifestanţi”.
Un reprezentant al serviciilor de securitate a afirmat că incidentele au izbucnit marţi seară, când un grup de manifestanţi a intrat în clădirea unde se desfăşura o ceremonie în memoria victimelor manifestaţiilor din ianuarie şi februarie. Confruntările s-au extins ulterior în zona sediului televiziunii de stat, aflată în centrul oraşului, şi în piaţa Tahrir, situată în apropiere.
Militanţii prodemocraţie au acuzat poliţia că ar fi atacat familiile victimelor, care voiau să participe la ceremonia de comemorare. „După ce li s-a interzis să intre, au început confruntări între familii şi forţele de securitate. A intervenit poliţia şi a început să lovească familiile martirilor”, afirmă militantul Arabawy pe blogul său.
Martori oculari au declarat că tineri înarmaţi cu bastoane şi cuţite au fost aduşi în zonă la bordul unor autobuze, pentru a provoca dezordine. Televiziunea a prezentat imagini cu manifestanţi care scandau „poporul vrea plecarea mareşalului” – referire la mareşalul Hussein Tantaoui, preşedintele Consiliului suprem al forţelor armate, care asigură conducerea ţării de la demisia lui Mubarak.
Militanţii prodemocraţie egipteni au lansat apeluri pentru convocarea unor manifestaţii de amploare în data de 8 iulie, pentru a menţine presiunea asupra autorităţilor în favoarea realizării de reforme politice în Egipt.