Studenţi, profesori, pensionari, muncitori în sectorul petrolier formează rânduri neregulate pe un teren din centrul unei foste baze a armatei libiene, ocupată în prezent de insurgenţi la Benghazi, al doilea oraş ca mărime din ţară.
„Dacă mor, acesta va fi un martiriu pentru Libia. Ne apărăm, apărăm civilii”, susţine Hani Abdelbaqer, un profesor de liceu în vârstă de 40 de ani, îmbrăcat în ţinută de luptă, adăugând că nu a ţinut niciodată până acum o puşcă în mâini.
Viaţa s-a schimbat cu totul în Libia după ce regimul a răspuns cu armele, în februarie, la manifestaţiile prodemocraţie ale opoziţiei, care s-au transformat în insurecţie armată, cucerind estul ţării.
Confruntările dintre bărbaţii bine echipaţi ai lui Muammar Kadhafi şi această rebeliune emergentă au determinat-o pe aceasta din urmă să îşi dubleze eforturile pentru a se profesionaliza cu speranţa că va triumfa în acest duel până în prezent inegal.
Forţele liderului libian, aflat la putere de aproape 42 de ani, au făcut o incursiune violentă în urmă cu două săptămâni în unele cartiere din Benghazi, fieful opoziţiei, trăgând cu armament greu şi înspăimântând populaţia.
„Când au venit la Benghazi, au tras asupra tuturor, chiar şi asupra oamenilor care nu susţineau revoluţia”, îşi aminteşte Abdelbaqer. Soţia şi cei doi copii ai săi au rămas atunci închişi în casă.
Ofiţerii care au părăsit armata pentru a se alătura rebelilor au început de atunci să formeze grupuri de voluntari neexperimentaţi şi adeseori neînarmaţi pentru a face din aceştia o forţă de luptă.
La Benghazi, rebeliunea oferă o formare de trei săptămâni voluntarilor în cursul căreia aceştia trebuie să înveţe să folosească o armă automată, să lanseze rachete şi să mânuiască baterii antiaeriene luate din bazele abandonate de armata libiană în est.
Aceşti foşti ofiţeri ai armatei le cer, de asemenea, civililor şi insurgenţilor prea puţin înarmaţi, să rămână în afara liniei de front pentru a evita mişcările de panică în timpul tirurilor de mortier împotriva convoaielor rebelilor pe drumurile care traversează deşertul în centrul ţării.
Unii dintre foştii militari libieni deveniţi instructori în rândurile rebelilor au ei înşişi puţină experienţă în a forma noi recruţi.
Mustafa Salih, în vârstă de 29 de ani, care învaţă circa 12 voluntari cum să asambleze o baterie antiaeriană, şi-a făcut serviciul militar în urmă cu patru ani dar nu a luptat niciodată. „Această formare nu este suficientă, ea nu va fi suficientă pentru revoluţionari”, a declarat el.
Rebeliunea susţine că voluntarii trebuie să aibă cel puţin 18 ani pentru a lupta, dar acest lucru nu împiedică adolescenţii să participe la instrucţie în speranţa că vor putea merge pe front. „Vreau să lupt pentru ţara mea”, susţine Mustafa, în vârstă de 14 ani.
Adolescentul a urmat un curs teoretic despre mânuirea unei arme Kalaşnikov, dar nu a folosit încă mitraliera. El se declară dispus să lupte până la victorie sau moarte”.