A fost creată vopseaua inteligentă: vehiculele se repară singure după zgârieturi graţie luminii solare

O vopsea „inteligentă” capabilă să repare zgârieturile şi daunele în jumătate de oră folosind doar lumina soarelui a fost creată de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Tehnologiei Chimice din Coreea, care au dezvoltat o peliculă transparentă care poate fi folosită şi pentru a proteja caroseria vehiculelor.

2124 afișări
Imaginea articolului A fost creată vopseaua inteligentă: vehiculele se repară singure după zgârieturi graţie luminii solare

A fost creată vopseaua inteligentă: vehicule se auto-repara după zgârieturi graţie luminii solare

Echipa de cercetare formată din Dr. Jin Chul Kim, Dr. Young il Park şi Dr. Ji-Eun Jeong de la Institutul de Cercetare a Tehnologiei Chimice din Coreea lucrează de câteva luni la dezvoltarea unui fel de film transparent şi autovindecător care, datorită expunerii solare, rezolvă zgârieturile de suprafaţă, iar aplicaţiile - susţin ei - depăşesc sectorul auto.

Cum funcţionează vopseaua cu auto-reparare? Cercetătorii au folosit polimeri speciali cu legături chimice dinamice care se pot rupe după un stimul şi apoi se pot transforma în aranjamentul lor original, reparând eficient daune minore, cum ar fi ca zgârieturi superficiale.

Declanşatorul este căldura, furnizată de un colorant fototermic organic care captează lumina infraroşie. Pentru a testa capacităţile noii vopsele, cercetătorii au acoperit un model de maşină folosind vopsea cu pulverizare şi l-au expus la lumina soarelui la amiază timp de 30 de minute, observând cum zgârieturile au dispărut complet şi suprafaţa maşinii este restaurată materialul de acoperire.

Echipa a demonstrat, de asemenea, cum să grăbească procesul prin exploatarea unei surse de lumină concentrată: folosind o lupă, au îndreptat lumina soarelui. Cercetarea a fost publicată în revista ACS Applied Polymer Materials, unde autorii au subliniat modul în care această vopsea poate fi foarte utilă pentru protejarea maşinilor - fiind transparentă nu ar afecta culoarea caroseriei - dar şi pentru alte dispozitive care riscă adesea să fie deteriorate superficial cu utilizarea, cum ar fi smartphone-uri şi computere sau materiale de construcţie.

La aceasta se adaugă şi faptul că utilizarea acestei vopsele ar putea ajuta la reducerea utilizării solvenţilor organici nocivi, care sunt generaţi în cantităţi mari în procesele de reparare a caroseriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici