Carmistin The Food Company a inaugurat cea mai complexă facilitate de producție carne pasăre din regiune, devenind cel mai performant producător din sectorul avicol din România

Publicat: 20 05. 2025, 10:58

Odată cu acest proiect, dezvoltat pe un teren de 6 ha și având o suprafață totală construită de 25.000 mp, Grupul Carmistin devine cel mai performant producător de carne pasăre din țara noastră, cu o capacitate de producție de 120.000 tone carne/an.

Reprezentând un reper de inovație, arhitectură și design în industria alimentară, noua fabrică a fost concepută să respecte standarde tehnologice și operaționale de top și să răspundă cerințelor exigente pe care le presupune astăzi comerțul modern.

Echipamentele, majoritatea funcționând cu ajutorul inteligenței artificiale, au fost alese pentru eficiență și siguranță alimentară sporite și pentru o cât mai bună optimizare a proceselor. Astfel, sistemul de transport al păsărilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant în materie de bunăstare a animalelor – un aspect deosebit de important pentru Carmistin The Food Company și pentru brandul său de top, La Provincia.

Softul Impaq generează informații despre modul de lucru din partea primară de procesare și face posibilă analiza în timp real a eficienței echipamentelor, dar și reducerea timpilor de staționare. Sistemul Iris, la rândul lui, asigură automat selecția carcaselor pe clase de calitate, ajutând la optimizarea producției, dar și la depistarea cauzelor de declasare, în vreme ce un ansamblu de 5 roboți de calibrare integrați în flux face posibilă optimizarea greutăților pe tipuri de produs.

Din noua unitate de producție compania livrează deja produsele sub brandul La Provincia pentru piața internă, dar și produse pentru export, în peste 30 de țări, de la carne proaspătă, la o multitudine de piese tranșate, adaptate tuturor cerințelor și preferințelor consumatorilor de pretutindeni.

Proiectul de la Frâncești a fost gândit și construit pe modelul de lanț alimentar complet integrat, promovat de Grupul Carmistin încă de acum două decenii și care, în armonie cu tendințele globale, astăzi se traduce prin inovație, prospețime și un mod responsabil și durabil de a asigura producție și de a face agricultură. Astfel, compania și-a consolidat simultan întreg lanțul de valoare, de la producția de inputuri agricole (cereale, semințe, furaje) și incubatoare, la ferme de reproducție și creștere, procesare, ambalare, logistică, distribuție și retail propriu, dezvoltând propria rețea de magazine la nivel național.

Pe lângă creșterea capacităților de producție, noua fabrică generează și un puternic impact socio-economic în zonă, funcționând în prezent cu o echipă de aproape 1.000 de oameni, din care 600 noi angajați, în urma unui intens proces de recrutare desfășurat pe parcursul ultimelor luni.

Execuția proiectului de la Frâncești a fost asigurată în perioada 2022 – 2025 de o echipă internă formată din circa 10 persoane, care au avut sprijinul a zeci de specialiști și colaboratori externi din toată lumea.

Justin Paraschiv, fondator și președinte Carmistin The Food Company:

O astfel de investiție este dovada că inovația și tehnologia de ultimă generație pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabilă a unui business autohton de amploare. Odată cu proiectul de la Frâncești, vom redefini nu doar standardele în producția locală de hrană, ci și modul în care este percepută industria alimentară. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company și, în mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost și va rămâne mereu o experiență unică – umană, profesională și de viață. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles faptul că, în centrul tuturor preocupărilor noastre, se află permanent grija de a asigură în piață hrană la cele mai înalte standarde de calitate, încredere și siguranță.

Despre Carmistin The Food Company

Carmistin The Food Company este poziționată în prezent între primii producători de alimente din România și pe primul loc în ierarhia producătorilor de carne la nivel național. Grupul cuprinde peste 50 companii active în producţia de carne de pasăre și ouă, creșterea porcilor, creșterea bovinelor, dar și în producţia de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Toate aceste resurse susțin împreună independența operațională, pe de o parte și calitatea constantă a alimentelor produse de companiile din Grup, pe de altă parte.

Informații utile:

Potrivit celor mai recente analize RaboResearch, consumul de carne de pasăre la nivel mondial continuă să crească, în 2025, cu o rată anuală estimată de 2,5% – 3%, datorită poziției competitive pe care carnea de pui o are față de alte proteine. Europa, inclusiv România, este una dintre regiunile cu cea mai puternică cerere, susținută de prețuri stabile, preferința consumatorilor pentru produse obținute în mod responsabil și de disponibilitatea produselor locale de calitate.

În România, consumul de carne de pasăre a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, consolidându-și poziția ca principală sursă de proteină animală. Această evoluție este susținută atât de dinamica economică, care menține carnea de pasăre ca opțiune accesibilă, cât și de schimbarea comportamentului de consum, orientat din ce în ce mai mult spre alimente sănătoase, de încredere, produse local. Carnea de pasăre rămâne în topul preferințelor și datorită versatilității culinare și a caracterului dietetic.

Pentru Carmistin The Food Company această tendință este confirmată de rezultatele comerciale înregistrate în ultimii 3 ani, cu o creștere care reflectă încrederea consumatorilor în brandul propriu, La Provincia.