Video Ce efecte adverse poate avea Hidroxiclorochina în tratamentul Covid-19

  • Cardiologii americani cer precauţii maxime în utilizarea hidroxiclorochinei
  • Cardiolog român: Pot apărea tulburări de ritm sever, aritmii, fibrilaţie
  • Hidroxiclorochina, în protocolul de tratament Covid-19 în România
3168 afișări

 

Pentru sau contra clorochinei? Este o dezbatere care animă comunitatea medicală internaţională, care încearcă să folosească cele mai bune medicamente disponibile pentru Covid-19.

În aşteptarea rezultatelor unor studii clinice complete, clorochina sau hidroxiclorichina au fost deja abandonate de Brazilia şi Suedia, mai multe spitale din Franţa, în vreme ce cardiologii americani le cer medicilor care o folosesc să aibă grijă la efectele adverse, în cazul pacienţilor cu boli cardiovasculare.

Un medic îţi explică de ce este hidroxiclorochina periculoasă pentru inimă.

Medic cardiolog, Gabriel Tatu-Chiţoiu: Pot să determine modificări ale parametrilor electrici au inimii. Acest efect poate să crească riscul de apariţie de tulburări de ritm sever, de aritmii severe, inclusiv de fibrilaţie ventriculară.

Profesorul francez Didier Raoult, care este convins de efectele benefice ale hidroxiclorochinei a asigurat că pacienţii care au primit tratamentul său şi care au murit din cauza complicaţiilor cardiace au suferit de miocardită din cauza coronavirusului şi nu a efectelor secundare ale clorochinei. Cardiologul Gabriel Tatu-Chiţoiu îţi explică de ce le este greu medicilor să ajungă la concluzii în privinţa folosirii în siguranţă a hidroxiclorochinei la pacienţii bolnavi de Covid-19.

Medic cardiolog, Gabriel Tatu-Chiţoiu: Aici este dilema multor din cei care tratează astfel de pacienţi o au. De a înţelege cât din modificările care apar pe electrocardiogramă la pacientul respectiv se datorează acţiunii virusului şi cât acţiunii medicamentelor.

Plecând de la aceiaşi substanţă activă, există două produse pe piaţă, pe bază de clorochină şi de hidroxiclorochină. Cea din urmă are mai puţine efecte adverse, însă riscul cardiac rămâne ridicat. Au mai fost raportate şi reacţii hepatice, cutanate sau pierderea vederii sau a auzului. De aceea medicii recomadă acest tratament numai sub atentă monitorizare, la spital.

În România, hidroxiclorochina face parte din protocolul terapeutic pentru Covid-19, chiar dacă pneumonia nu este severă.

Autori: Magda Gheorghiţă/Eugenia Foarfecă

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici