Tratamente inutile? Două dintre medicamentele aflate în schema de tratament pentru COVID-19 în România nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare

  • Hidroxiclorochina şi Lopinavir-Ritonavir fac parte din schema de tratament aprobată prin ordin de ministru
  • Doi medici români, specialişti în medicina bazată pe dovezi cer eliminarea acestor două medicamente, după ce au analizat studiile apărute
  • Aceştia susţin că tratamentele au un număr crescut de efecte secundare, iar beneficiile lipsesc
18120 afișări
Imaginea articolului Tratamente inutile? Două dintre medicamentele aflate în schema de tratament pentru COVID-19 în România nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare

Tratamente inutile? Două dintre medicamentele aflate în schema de tratament pentru COVID-19 în România nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare

Dacă la început mergeam în orb şi căutam cele mai bune soluţii pentru tratamentul infecţiei cu SARS COV2, acum lucrurile s-au mai aşezat şi sunt diferite. Au început să apară studii şi cercetări care ne arată care sunt medicamentele care funcţionează şi care nu. 

Doi medici români au analizat studiile făcute în utlima vreme şi îţi spun că două dintre medicamentele aflate acum în schema de tratament în România nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare.

Cristian Băicuş medic internist la Spitalul Colentina îţi explică faptul că hidroxiclorochina ajută doar ca boala să fie mai scurtă cu câteva zile şi că studiile arată că mortalitatea a crescut,  când a fost folosit acest medicament.

Despre tratamentul cu  Lopinavir-Ritonavir, Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul Parhon din Iaşi îţi spune că studiile nu arată niciun beneficiu. Cei doi au trimis memoriul şi către ministerul Sănătăţii şi către INSP şi solicită retragerea acestor medicamente din schema de tratament.

Îţi reamintesc faptul că Didier Raoult, controversatul medic francez a susţinut încă din primăvară tratamentul cu hidroxiclorichină.

Prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, membru al consiliului consultativ Cochrane România: Concluzia este că hidroxiclorochina nu ajută pentru efectele principale pentru pacient, în cel mai bun caz hidroxiclorochina ajută doar ca boala să fie mai scurtă cu între o zi şi trei zile. Când am făcut eu COVID, am luat eu două zile, după aceea m-au apucat durerile de burtă şi am renunţat.

Şi am renunţat mai mult pentru că nu prea credeam în el. Nu numai pentru nişte simple dureri de burtă, vă daţi seama, când te gândeşti că ceva îţi salvează viaţa nu te mai gândeşti la dureri de burtă, dar cum nu prea credeam în el am renunţat după două zile.

Conf.dr. IONUŢ NISTOR, medic la Spitalul CI Parhon: Începutul a fost haotic, după cum ne aducem aminte, am folosit terapii neconvenţionale, experimentale pentru a putea trata şi aşa se procedează atunci când nu ştii nimic despre o boală, foloseşti orice ai la îndemână la început. 

După şapte luni putem spune că evidenţele au început să se acumuleze şi putem da deoparte câteva medicamente pe care le-am folosit până acum. Acest studiu de pe 5 octombrie arată  că terapia cu Lopinavir este fără beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19.

Sunt studii randomizate, făcute pe mii de pacienţi. Şi care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse.

Medicamentele apar în schema de tratament aprobată prin ordinul nr. 487/23.03.2020.

Conf.dr. IONUŢ NISTOR, medic la Spitalul CI Parhon: Cred că este nevoie să modificăm acest ordin de ministru cât mai urgent, prin prisma acestor evidenţe mai vechi sau mai noi şi să lăsăm în aceste protocoale doar ceea ce este până în prezent dovedit util.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici