Albulescu: Este un sfârşit de toamnă urât pentru noi. Ne pleacă regizorii

Actorul Mircea Albulescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că este "un sfârşit de toamnă rău şi urât" pentru cinematografie, pentru că dispare şi Andrei Blaier, după decesul lui Liviu Ciulei şi Alexandru Tocilescu.

357 afișări
Imaginea articolului Albulescu: Este un sfârşit de toamnă urât pentru noi. Ne pleacă regizorii

Mircea Albulescu (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Este un sfârşit de toamnă rău şi urât pentru noi. Acum câteva zile, Toca (Alexandru Tocilescu, n.r.), iată că acum Andrei Blaier, la începutul lui iulie, Liviu Ciulei. Ne cam pleacă regizorii", a spus Mircea Albulescu.

"De Andrei Blaier mă leagă faptul că am făcut aceeaşi şcoală generală, acelaşi liceu, ne-am văzut şi pe platourile de filmare şi, locuind în acelaşi cartier, ne-am văzut şi la un pahar de vin, nu ca să bem, ci ca să vorbim. Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat. Dumnezeu să-l odihnească!", a mai spus Albulescu.

Regizorul Andrei Blaier a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani, joi dimineaţă, după o lungă şi grea suferinţă, au declarat pentru MEDIAFAX apropiaţi ai cineastului.

Născut pe 15 mai 1933, în Bucureşti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficţiune, el a realizat multe producţii documentare şi utilitare în cadrul Studioului cinematografic Bucureşti.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar şi seriale de televiziune, precum "Dimineţile unui băiat cuminte" (1967), "Cireşarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Lumini şi umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanţa cea mare" (1988), "Divorţ din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălţilor" (1995), "Dulcea saună a morţii" (2003).

El a desfăşurat şi o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975) şi "Vacanţa cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici