Alexandru Solomon, invitat special al "One World Romania"

Regizorul Alexandru Solomon este invitatul special al festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului "One World Romania", care se va desfăşura între 27 mai şi 1 iunie, la Bucureşti, urmând să prezinte peste 40 de documentare din 20 de ţări.

21 afișări
Imaginea articolului Alexandru Solomon, invitat special al "One World Romania"

Alexandru Solomon, invitat special al "One World Romania"

"Special guest la acestă primă ediţie a festivalului este regizorul Alexandru Solomon, care pe 30 mai va partipa la o o dezbatere publică, despre libertatea presei", a declarat, joi, într-o cofnerinţă de presă, Alisa Tarciniu, unul dintre organizatorii evenimentului.

De asemenea, festivalul mai are programate şi alte întâlniri cu regizori precum Carles Bosch, Christian Lelong, Tibor Kocsis, Barak Heymann, Michael Loeken, Mark Verkerk, Anca Damian, Alina Pintilie, Nora Agrapi, Marian Ila, Anca Berlogea. Aceştia îşi vor prezenta filmele incluse în festival, care vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Realizat cu un buget mic, de aproximativ 15.000 - 20.000 de euro, şi bazat în mare parte pe voluntariat şi pe sprijinul mai multor instituţii publice şi private, festivalul "One World Romania" îşi propune să creeze un spaţiu care să găzduiască vizionări de filme documentare şi dezbateri dedicate drepturilor omului.

Potrivit organizatorilor, acest tip de eveniment, având deja tradiţie în alte ţări, a fost adaptat particularităţilor socio-culturale româneşti, sperând să iniţieze discuţii pe teme importante şi să menţină conştientizarea publică a acestor probleme cel puţin până la o ediţie viitoare.

Categoriile tematice ale acestei prime ediţii a festivalului vor fi: "Globalizarea în acţiune", "(Nici) o scăpare? Dictaturi ale secolului XXI", "În căutarea unei identităţi", "Copii în lumea noastră", "Condiţia femeii", "Credinţa mea cea de toate zilele", "Justiţie – cu sau fără" şi "Documentare pentru copii" (categorie specială programată de ziua copilului – 1 iunie).

Un număr de 44 de documentare din 20 de ţări vor fi prezentate pe parcursul a cinci zile, în cinci locaţii din Bucureşti - Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Cinema Eforie, Cinema Union şi Muzeul Ţăranului Român.

Filmele vor fi urmate de dezbateri pe temele menţionate mai sus, ce au drept scop sesizarea de către participanţi a mijloacelor de prevenire a încălcării drepturilor omului în propria lor societate.

Aceste discuţii vor fi conduse de reprezentanţi ai unor ONG-uri, ai Universităţii din Bucureşti, precum şi de regizori de filme documentare, politicieni şi diplomaţi. În paralel, vor fi organizate diferite expoziţii de fotografie pe aceeaşi temă a drepturilor omului.

Festivalul se va încheia cu proiecţia specială a filmulului "Citizen Havel" (Cehia), despre fostul preşedinte ceh şi disident Vaclav Havel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici