Amazon, Google şi Apple, criticaţi la Târgul de carte de la Frankfurt: "Domină nu doar comerţul online, ci şi suporturile de lectură"

Organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt au lansat, marţi, un apel public prin care au avertizat comunitatea internaţională în legătură cu dominaţia exercitată de marii distribuitori de pe internet, precum Amazon, pe piaţa de carte.

244 afișări
Imaginea articolului Amazon, Google şi Apple, criticaţi la Târgul de carte de la Frankfurt: "Domină nu doar comerţul online, ci şi suporturile de lectură"

Amazon, Google şi Apple, criticaţi la Târgul de carte de la Frankfurt: "Domină nu doar comerţul online, ci şi suporturile de lectură" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Amazon, Google şi Apple sunt magicieni ai logisticii, dar nu sunt editori şi nu au pasiunea editării de carte", a declarat Jürgen Boos, directorul Târgului de carte de la Frankfurt, cu puţin timp înainte de deschiderea de marţi seară a evenimentului.

După părerea sa, aceste grupuri, impunându-şi standardele tehnologice, controlează nu doar piaţa, ci influenţează totodată alegerile clienţilor şi accesul la conţinuturile literare.

"Sunt maşini de fidelizare a clientelei, care domină nu doar comerţul online, ci şi suporturile de lectură, având astfel clienţii sub controlul lor", a adăugat Jürgen Boos, potrivit căruia diversitatea operelor editate necesită o gamă variată de "actori" pe această piaţă.

"Mijloacele tehnice sunt instrumente. Ele trebuie să fie utilizate pentru a servi oamenii şi nevoile lor, nu invers", a continuat el.

Editorii de carte nu sunt totuşi "paralizaţi de frică" şi se vor lupta pentru a inova la rândul lor, a adăugat Jürgen Boos.

Jürgen Boos spune că priveşte "Franţa ca pe un exemplu în multe domenii", după votul exprimat, săptămâna trecută, de deputaţii francezi, prin care aceştia au adoptat o propunere de lege care doreşte să interzică operatorilor de comerţ online, precum Amazon, cumularea gratuităţii taxei de transport cu reducerea autorizată de 5% în domeniul comerţului de carte. "Putem să învăţăm multe lucruri de la Franţa", a adăugat Boos.

"În trecut, am crezut că puteam să rămânem competitivi în faţa unei companii precum Amazon prin investiţii fiabile. De acum înainte avem cu adevărat nevoie să ne adaptăm dacă vrem să rămânem în cursă", a spus Gottfried Honnefelder, directorul Asociaţiei librarilor şi editorilor germani.

"În ciuda provocărilor cărora le face faţă industria noastră în această perioadă marcată de schimbări profunde, există multe motive pentru a privi spre viitor cu optimism şi încredere", a declarat Stephen Smith, patronul uneia dintre principalele edituri din domeniul ştiinţific, Wiley.

În Germania, cifra de afaceri a trei mari canale de distribuţie de carte - librării, comerţ online şi magazine mari - a crescut cu 0,8% între ianuarie şi septembrie.

"Nu este o diferenţă foarte mare, dar este o tendinţă", a spus Gottfried Honnefelder.

Marţi seară, ministrul german al Afacerilor Externe Guido Westerwelle a inaugurat Târgul de carte de la Frankfurt aducând un omagiu invitatului de onoare din acest an, Brazilia.

Brazilia, care va organiza Cupa Mondială la fotbal în 2014 şi, apoi, Jocurile Olimpice de vară în 2016, este reprezentată în acest an la Frankfurt de 70 scriitori şi 164 edituri.

La standul României din cadrul Târgului de carte de la Frankfurt vor fi lansate antologia "Heimat - gerettete Zunge - Autoren aus Rumänien", volumul "Die 53. Woche", de Traian Pop Traian, ambele publicate la editura Pop din München, romanul "Vieţile paralele", de Florina Ilis şi volumul "La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prietenii", coordonată de Corina Bernic şi Ernest Wichner.

De asemenea, scriitoarea Nora Iuga va citi din jurnalul său "Berlinul meu e un monolog", precum şi câteva poezii noi scrise în limba germană. În cadrul evenimentului intitulat "Doi poeţi în dialog", Adrian Alui Gheorghe şi Nicolae Prelipceanu vor recita poezii atât în limba română, cât şi în germană din cele mai recente volume pe care le-au publicat. Domeniul designului de carte va fi prezentat publicului prin intermediul expoziţiei "Best Book Design from Romania", organizată de către asociaţia editorilor din România. Totodată, scriitoarea Svetlana Cârstean va participa la expoziţia de fotografie "Care este rostul poeziei?" ("Wozu Poesie?"). Organizată de Literaturwerkstatt Berlin, expoziţia documentează modul în care poeţii evaluează situaţia culturii şi societăţii în ţările lor de origine.

Miercuri, Târgul de carte de la Frankfurt şi-a deschis porţile pentru profesioniştii din această industrie, onorând tinerele companii inovatoare din domeniul editurilor digitale. Standurile celor 7.100 de expozanţi anunţaţi aşteaptă între 250.000 şi 300.000 de vizitatori până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici