Video Artiştii au pichetat sediul MCC

Circa 50 de artişti, actori, cascadori pe motociclete şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), fiind nemulţumiţi de un proiect de lege care impune modul de evaluare a activităţii lor, care le va influenţa salariul.

20 afișări

La manifestaţia de protest au participat circa 50 de persoane, membre ale Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţiei Sindicatelor Bibliotecarilor din România, afiliate la Blocul Naţional Sindical (BNS). Ei au criticat proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007.

Sindicaliştii au fost însoţiţi de trompete, sirene şi pancarte pe care scria "Sunteţi primii autori dacă ajungem cerşetori" şi "Ministerul Culturii - Ministerul Înfometării". În plus, doi cascadori pe motociclete s-au învârtit, turând motoarele, în curtea MCC, chiar sub biroul ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Din cauza zgomotului, cei doi motociclişti au fost abordaţi de jandarmii care asigură paza instituţiei.

"Aceste norme pe care cei din Ministerul Culturii le-au propus nu fac nimic altceva decât să calce cu neruşinare în picioare Constituţia României, Codul Muncii, contractele colective de muncă în vigoare şi generează în relaţiile de muncă din România, în sectorul cultură, abuzuri de nedescris din partea angajatorilor, pentru că cei care manageriază multe dintre instituţiile de cultură, care nu sunt în stare să facă performanţă, s-au gândit că cel mai bine este să aibă la îndemână un instrument discreţionar, aceste norme, prin care vor putea să facă ce vor cu toţi salariaţii pe care îi au", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS, prezent la protest.

El a făcut referire în primul rând la faptul că aceste norme ar scoate din zona de excepţie contractele pe perioadă determinată şi le-ar transforma în regulă. "Se creează un mecanism care permite, anual, celor care conduc aceste instituţii să evalueze activitatea profesională, dar acest evaluator are la îndemână şi posibilitatea să micşoreze salariile, un caz fără precedent pe piaţa muncii din România. Se calcă în picioare, nu se recunosc prevederile contractului colectiv de muncă şi drepturi câştigate în ani de negociere, cum ar fi anumite sporuri specifice acestui domeniu. Ele vor fi aruncate la coş, vor dispărea pur şi simplu. O minte bolnavă din Ministerul Culturii a pus pixul într-un anumit fel, în opinia noastră, premeditat. Vin şi încalecă două tipuri de contract care au naturi diferite, contract individual de muncă şi contract de drepturi de autor. Fac o struţo-cămilă din ele (din contracte, n.r.), pentru că ţinta lor este aceea de a cheltui cât mai puţini bani cu resursa umană, care, în ceea ce priveşte consecinţele asupra sistemului de securitate socială, pensii şi şomaj, nu mai produc efect. (Contractele, n.r.) Sunt extrem de rele pentru angajat", a declarat Dumitru Costin.

El a cerut MCC să modifice respectivele norme metodologice. "Dacă nu se vor aduce în parametrii de normalitate prevederile acestor norme metodologice, nu ne rămâne nimic altceva decât să continuăm acţiunile de protest în fiecare săptămână de acum încolo, atât în faţa Ministerului Culturii, cât şi a sediului care l-a dat pe acest generos ministru al Culturii, domnul Iorgulescu. O să uzăm de toate prerogativele pe care le avem, astfel încât să amendăm în Consiliul Economic şi Social acest text. Nu vom lăsa ca el să iasă", a susţinut şeful BNS.

Concluzia lui Dumitru Costin a fost: "Ori sunt neprofesionişti şi atunci trebuie să plece acum, ori sunt rău intenţionaţi şi, în egală măsură, trebuie să plece acum". "Dacă o să constatăm că ministrul (Adrian Iorgulescu, n.r.) va merge pe poziţii de forţă în relaţia cu noi şi nu va vrea să rectifice acest proiect stupid, nu ne rămâne nimic altceva decât să ne pregătim de la cel mai mic la cel mai mare în toată structura sindicală din cultură şi, dacă Guvernul va merge pe poziţie de forţă susţinându-l pe domnul Iorgulescu pe această aberaţie, pe această anomalie legislativă, nu ne rămâne nimic altceva decât să oprim lucrul în tot sectorul cultural, deci greva ar fi ultima soluţie", a mai spus preşedintele BNS.

Pe de altă parte, Demeter Andras, secretar de stat în MCC, a precizat că normele nu sunt neconstituţionale şi că prevederile lor au fost discutate în trei şedinţe cu reprezentanţii sindicatelor, în Comisia de Dialog Social. "Acuzaţiile sunt nefondate (...) Pe tema normelor am avut trei şedinţe, ocazie cu care noi am primit punctele de vedere de la sindicate, de care am ţinut cont în măsura prevederilor legii în a cărei aplicare elaborăm normele şi în măsura raţiunii şi a bunului simţ (...) Nu le putem categoriza normele ca fiind neconstituţionale pentru că ele sunt elaborate în aplicarea unei legi (Legea 353/2007, n.r.). Dacă legea ar fi fost anticonstituţională, nu ar fi fost promulgată, nu ar fi în vigoare. Dacă normele ar prezenta, printr-o greşeală, asemenea elemente, sunt convins că ele vor fi sesizate pe parcursul avizărilor de celelalte ministere şi respectivele excese, dacă ar exista, se vor corecta în mod obligatoriu", a declarat Demeter Andras.

În privinţa contractelor de muncă pe perioadă determinată, secretarul de stat al MCC a spus că ele sunt prevăzute şi în Legea 353/2007. "Toată procedura de evaluare şi de stabilire a salariilor respectă libertatea angajatorului, consfinţită prin lege, de a încheia, după caz, contracte pe durată nedeterminată sau de a încheia contracte pe durată determinată, la fel cum respectă libertatea angajatului de a opta între diferitele forme contractuale pe care legea le permite", a explicat Demeter Andras. El a precizat că remunerarea trebuie să fie în concordanţă cu trei elemente: "cantitatea muncii", "complexitatea muncii" şi "calitatea muncii prestate anterior".

"Dacă citim că «Sunteţi primii autori dacă ajungem cerşetori», această afirmaţie, într-un moment chiar istoric, în care nu de cerşetorie este vorba, ci de nişte salarii triplate ca posibilitate faţă de tot ce a fost până acuma maximum, atunci nu-mi pot explica de ce este atacată o realitate de această natură (...) Eu ca artist aş munci pe contractul care mi se oferă. Important este că orice contract necesită ambelor părţi", a mai spus secretarul de stat.

Pe de altă parte, Demeter Andras a relevat necesitatea încheierii contractelor de drepturi de autor, demers pe care îl consideră în favoarea artiştilor. "Se nasc drepturi de autor (...) Până în prezent, în aceste instituţii s-a făcut o desconsiderare totală a acestui fapt, salariul nu reprezenta decât remuneraţia conformă cu timpul petrecut în instituţie. Pentru a evita măsurarea la ore, minute şi secunde a prezenţei artiştilor în instituţiile de spectacole, pentru cei care de la momentul prezentării publice a unui spectacol, a unui concert, a unei opere, de la care se nasc aceste drepturi, legea le recunoaşte existenţa (acestor drepturi de autor, n.r.) şi ele vor intra ca o componentă a retribuţiei, a remuneraţiei. La calculul acestei retribuţii stă numărul de reprezentanţii şi de concerte, numărul de repetiţii şi de repetiţii generale, respectiv aprecierea calitativă şi aprecierea asupra complexităţii muncii, deoarece un rol de figuraţie sau un rol de mare complexitate, un cap de afiş trebuie să admitem că trebuie considerate într-un mod diferit", a subliniat Demeter Andras.

Pe de altă parte, Demeter Andras a ieşit să discute cu sindicaliştii, întrebându-i de ce nicio delegaţie a lor nu solicită nimic MCC, aşa cum se procedează în mod frecvent la un protest. După discuţia cu aceştia, s-a stabilit ca reprezentanţii sindicatelor şi ai MCC să se întâlneacă în zilele care urmează pentru a discuta proiectul privind normele metodologice.

Legea 535 din 2007 modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic.

Noul cadru legislativ va permite angajaţilor instituţiilor de spectacole şi concerte să aibă, din acest an, salarii mai mari, indemnizaţiile lor putând ajunge până la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cât au în prezent, declara, într-o conferinţă de presă din 17 iunie, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras.

"Vom finaliza zilele acestea normele Legii, care fac din acest act normativ unul care trebuie să aibă o fundamentare şi o aplicabilitate rapidă. Noi scontăm că salariile personalului artistic se vor majora simţitor. Este pentru prima dată când introducem noţiunea de drepturi conexe, care se vor face în plata drepturilor salariale. Introducem şi conceptul planificării stagiunii. Ne referim la modul concret în care vor fi semnate contractele. Introducem ideea contractului pe o perioadă determinată de timp", a enumerat Demeter Andras noile prevederi impuse de normele Legii privind instituţiile de spectacole şi concerte.

"În primul şi în primul rând, încercăm să recunoaştem faptul că se nasc nişte drepturi de autor pentru compozitori, dramaturgi, coregrafi, şi nişte drepturi conexe pentru artiştii interpreţi şi executanţi, categorie în care se include şi regizorul", a mai spus atunci Demeter Andras.

El susţinea că un alt lucru demn de semnalat este că noul cadru normativ va scoate instituţiile de teatru, de operă, filarmonicile etc. din tipul de gândire şi de acţiune "comunist", prin care "toţi cei care au diplome şi o anumită experienţă sunt plătiţi la fel".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici