Bal vienez la Braşov, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

Braşovenii sunt aşteptaţi în 20 octombrie la Cercul Militar din Braşov să retrăiască atmosfera balului vienez autentic de la sfârşitul veacului al XIX-lea, în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 170 de ani de la naşterea marelui compozitor Ciprian Porumbescu.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului Bal vienez la Braşov, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

Bal vienez la Braşov, cu ocazia aniversării a 170 de la naşterea lui Ciprian Porumbescu

Potrivit organizatorilor, „Balul Vienez - Valsul Schimbării/Walz for Change” este un eveniment caritabil în beneficiul elevilor de la liceele vocaţionale de muzică şi arte plastice din Braşov şi se bucură de înaltul patronaj al Consulatului Austriei la Sibiu, şi face parte din proiectul ,,BAL – Braşovul Artistic şi Literar”, un proiect cultural cofinanţat de Primăria Braşov.

„Sfârşitul de octombrie aduce la Braşov proiectul Braşovul artistic şi literar, un proiect care îi va conecta pe braşoveni la magia, la eleganţa valsului vienez, va explora legăturile Braşovului cu Viena şi va da şansa unor elevi de la Liceul de Artă şi Liceul de Muzică de a se face cunoscuţi publicului braşovean. Pe 20 octombrie va fi organizat acest bal vienez, de înaltă ţinută, de înaltă clasă, urmând ca pe 23 octombrie, Centrul de Cultură Apollonia, fosta bancă săsească, să găzduiască o proiecţie de film cu aceeaşi tematică. Acest proiect este finanţat de către Primăria Municipiului Braşov în cadrul finanţărilor pentru proiectele culturale, care, anul acesta, au avut cel mai mare buget alocat, respectiv 5,5 milioane de lei”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Ţinute rafinate, decor de poveste, bucate delicioase după reţete vieneze reinterpretate şi muzică oferită de MH Salon Orchestra, singura orchestră de salon din România, care cântă într-o formulă originală piese muzicale aplaudate în ţări precum Germania, Austria sau Elveţia. Din repertoriu fac parte lucrări emblematice sau în primă audiţie publică, unele compuse de Ciprian Porumbescu.

,,Pe 20 octombrie vom avea primul bal după specific vienez, la Braşov. El este o reiterare a balului vienez de la sfârşitul secolului al XIX-lea, la care participau, de exemplu, Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu, personalităţi ale culturii române, pe care le şi celebrăm anul acesta - 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu şi 140 de ani de la publicarea poemului Luceafărul în Almanahul Societăţii România Jună, societatea studenţilor Români din Viena. Cu acest prilej, ne-am gândit să creăm o tradiţie a balurilor aici, în Braşov, şi ne dorim ca această primă ediţie să fie dedicată celor mai talentaţi elevi de la liceele de artă şi muzică din Braşov, care vor avea ocazia să participe în calitate de debutanţi. Ei vor dansa pentru public, vor deschide acest bal, iar fondurile care se vor strânge în cadrul acestui bal vor constitui premii pentru aceşti tineri foarte, foarte talentaţi. De asemenea, aş vrea să punctez faptul că repertoriul balului va fi unul cu totul special. Pe lângă muzica specifică balurilor vieneze, vom avea şi câteva piese compuse de Ciprian Porumbescu, pe care publicul va avea ocazia să le asculte în primă audiţie. Vom avea o orchestră specială, care a mai interpretat muzică pentru astfel de evenimente şi în străinătate. Sperăm că acest bal să fie un succes şi ediţiile următoare să aducă şi mai multe surprize pentru locuitorii Braşovului”, a explicat Bianca Michi, unul dintre organizatori.

A doua parte a acestui proiect cultural o constituie proiecţia unui film dedicat celor două mari personalităţi ale culturii române, Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu, film care va fi difuzat la Banca de Cultură Apollonia, în 23 octombrie.

,,Proiecţia filmului despre prezenţa lui Eminescu şi Porumbescu la Viena va avea loc în 23 octombrie şi va fi urmat de un moment eminescian, al unui actor consacrat şi două prelegeri, una a domnului Horia Mihail şi una a domnului Adrian Lesenciuc, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Braşov, descendent din familia domnului Ciprian Porumbescu, despre marele compozitor. Filmul este realizat în regia mea şi al lui Mimis Ravanis, este un documentar care vine în completarea unui set de documentare dedicate eroilor culturii române, după Cufărul lui Eminescu, un documentar care se referea la caietele lui Eminescu, vine după arhitectura României Mari, deci e un film care se scrie şi într-o serie de documentare dedicate culturii române”, a declarat regizorul Cristian Radu Nema.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici