Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București anunță introducerea în curricula de anul 2025 – 2026 a trei cursuri noi – 1) Totalitarism, presă, cenzură, 2) IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare, etică, 3) Corespondentul de război, potrivit paginademedia.ro.
Cursul „Totalitarism, presă, cenzură” va fi susținut de dr. Cosmin Popa (Insitutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, cu specializare în istoria URSS şi a Europei Centrale şi de Sud-Est şi perioada comunistă şi contemporană.
Este un curs care-și propune să le dezvolte studenților un aparat critic solid, prin înțelegerea modului în care funcționează un sistem totalitar, a mecanismelor de propagandă și de control social.
În cuprinsul cursului există capitole precum
Cursul „IA pentru jurnalism: instrumente, practici, cenzură” va fi susținut de lector univ. dr. Anamaria Neagu, cadru didactic titular al FJSC.
Un curs necesar în contextul evoluției tehnologice rapide și a transformărilor pe care le presupune aceasta, un curs ce-și propune să-i pregătească pe viitorii jurnaliști cu intrumente ale timpului lor. Din conținutul cursului, reținem:
Cursul „Corespondent de război” va fi susținut de jurnalistul și corespondentul de război Mircea Barbu, cu activitate și experiență acumulate în teatrele de război din Ucraina, Siria, Irak, Gaza.
Și acesta un curs deosebit de necesar, într-o lume atât de bulversată de războaie, cuprinde tematici dintre cele mai pragmatice, de la pregătirea bagajului la prim-ajutor și asistență medicală, trecând neapărat prin aspectele legale ale presei de război, un curs care îi învață pe studenți să rămână obiectivi într-un mediu de conflict și de risc ridicat.
Din cuprinsul cursului, fac parte capitole ca:
„Numărul-record de candidaţi de la sesiunea de admitere din această lună şi la licenţă, şi la master, în condiţiile unei scăderi masive a elevilor înscrişi la examenul de Bacalaureat, confirmă interesul studenţilor şi adaptarea pregătirii lor la nevoile pieţei.
Le mulţumesc profesorilor asociaţi care se alătură corpului profesional al FJSC cu noi cursuri, dar şi colegilor titulari şi asociaţi care sunt deja la catedra noastră pentru efortul de actualizare constantă a ofertei noastre educaţionale”, spune Bogdan Oprea, lector univ. dr. şi directorul Departamentului de Jurnalism al FJSC.
„Într-o lume în care istoria comunismului este uitată sau rescrisă, noi, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, credem că avem obligaţia ca fiecare absolvent al nostru, viitor jurnalist, să cunoască terorile pe care totalitarismul îşi fundamentează regimul şi preţul pe care România l-a plătit pentru un regim criminal.
Noile conţinuturi obligatorii din planurile de învăţământ despre totalitarism, cenzură şi istoria recentă a presei româneşti, 1990 – 2010, vor completa cursurile care deja vorbesc despre trecutul nostru.
În contextul regional şi internaţional în care ne aflăm, studenţii noştri vor avea ocazia să înveţe, la un curs opţional, despre jurnalismul de conflict şi despre practicile specifice corespondenţei de război”, potrivit lui Bogdan Oprea.