Eugen Simion lansează, de ziua lui Mihai Eminescu, 12 volume ale manuscriselor poetului naţional

Un număr de 12 volume din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Mihai Eminescu va fi lansat pe 15 ianuarie, la împlinirea a 158 de ani de la naşterea poetului, de către Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, la sediul Bibliotecii Academiei Române.

41 afișări
Imaginea articolului Eugen Simion lansează, de ziua lui Mihai Eminescu, 12 volume ale manuscriselor poetului naţional

Eugen Simion lansează, de ziua lui Mihai Eminescu, 12 volume ale manuscriselor poetului naţional

Cele 12 volume, lansate într-un tiraj de 750 de exemplare, se adaugă altor şapte astfel de volume apărute, începând cu anul 2005.

Volumele au fost tipărite la tipografia Monitorului Oficial, fiind publicate la iniţiativa Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, conduse de Eugen Simion, şi a Bibliotecii Academiei Române. Coordonatorul acestor ediţii este Eugen Simion.

"Facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu este, după părerea mea, cel mai important proiect cultural românesc derulat în această perioadă. Acum am realizat şapte manuscrise publicate în 12 volume. A fost un efort extraordinar pentru că banii pentru publicarea lor - 900.000 de lei - au venit în septembrie 2007, foarte târziu", a declarat pentru MEDIAFAX academicianul Eugen Simion. El a precizat că fondurile sunt de la bugetul Academiei Române.

"Sper ca în doi ani de zile să pot spune că am facsimilat toate cele 24 de volume, care cuprind 14.000 de pagini scrise de Mihai Eminescu", a mai spus fostul preşedinte al Academiei.

Fiecare volum este însoţit de un CD cu imaginea originală a manuscrisului.

Ca şi în anii anteriori, cele 12 volume cu manuscrisele lui Mihai Eminescu vor fi lansate de ziua poetului naţional, 15 ianuarie.

Lansarea volumelor cu opera lui Eminescu va prilejui şi desfăşurarea unui moment artistic susţinut de actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova. Acesta va susţine un recital cu poezii de Mihai Eminescu.

O mare parte din cele 750 de exemplare cu manuscrisele lui Eminescu vor fi transmise gratuit bibliotecilor regionale din ţară, însă volume se vor găsi şi la Biblioteca Academiei Române, de unde vor putea fi cumpărate. Ulterior, volumele vor intra şi în librării, la un preţ care urmează să fie stabilit..

Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică. "Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse în ediţii succesive timp de un secol de câteva generaţii de eminescologi, fiind lăsate apoi în tezaurul Bibliotecii Academiei. La ora actuală, facilităţile tehnice permit reproducerea fidelă a textelor, astfel că Academia a reluat în 2005 proiectul ediţiei facsimilate. Primul pas a fost făcut în 1999 de ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până acum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici