Eveniment în memoria lui Gheorghe Dinică, la Festivalul de Film de la Sighişoara - VIDEO

Festivalul Internaţional de Film de la Sighişoara, care se desfăşoară între 22 şi 27 iunie, găzduieşte un eveniment în memoria regretatului actor Gheorghe Dinică, manifestarea incluzând proiecţia filmelor "Filantropica" de Nae Caranfil şi "Prin cenuşa imperiului" de Andrei Blaier.

35 afișări
Imaginea articolului Eveniment în memoria lui Gheorghe Dinică, la Festivalul de Film de la Sighişoara - VIDEO

Eveniment în memoria lui Gheorghe Dinică, la Festivalul de Film de la Sighişoara (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Evenimentul în memoria lui Gheorghe Dinică va avea loc pe 24 iunie, proiecţiile fiind prezentate în aer liber, în Piaţa Cetăţii din Sighişoara, au anunţat organizatorii festivalului, vineri, într-o conferinţă de presă.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că Festivalul de la Sighişoara este "un eveniment puţin altfel decât altele şi cu un public special". Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul include şi o zi dedicată filmelor maghiare, care va avea loc pe 23 iunie.

De asemenea, nouă dintre filmele premiate la festivalurile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen şi 20 dintre filmele româneşti de marcă se reunesc într-un cadru de poveste pentru a stimula publicul şi interesul acestuia pentru cinema. Trei spaţii de proiecţie vor sta la dispoziţia spectatorilor: Piaţa Cetăţii, Sala Port.ro şi Club Aristocrat. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Programul Sighişoara Film Festival din acest an reuneşte şi producţii care, deşi au cucerit juriile marilor festivaluri europene, nu au rulat încă în cinematografele din România.

Astfel, mult-premiatelor "Panglica albă/ The White Ribbon" şi "Profetul", filme ce au rulat deja în cinematografele din România, li se adaugă premiere naţionale precum "She, a Chinese" (premiul Leopardul de Aur la Locarno), una din exclusivităţile circuitului festivalier românesc, o poveste de Xiaolu Guo despre dorinţa de schimbare, despre speranţă şi deznădejde, şi "Laptele deznădejdii/ The Milk of Sorrow" (Ursul de Aur şi premiul FIPRESCI la Berlin), film ce a mai fost vizionat doar o dată anul acesta de publicul larg autohton, în cadrul Festivalului de Film European din Bucureşti.

În secţiunea dedicată scurtmetrajelor, vedete vor fi "Please say something", laureat cu Ursul de Aur la Berlin 2009, o animaţie marca David O'Relly despre relaţia ciudată dintre un şoarece şi o pisică, dar şi "Believe", de Paul Wright, povestea unui bărbat care încearcă să se refacă după moartea soţiei sale.

Festivalul de la Oberhausen aduce la Sighişoara trei dintre peliculele premiate în cadrul evenimentului în 2009, respectiv "A Letter to Uncle Boonme", "Ketamin - Behind the Light" şi "Nora", recompensate cu marele premiu al oraşului, premiul pentru cel mai bun film şi menţiunea specială a juriului.

Printre peliculele româneşti proiectate în cadrul Festivalului de la Sighişoara se numără "Nuntă în Basarabia" (regia Nap Toader), un film îndrăgit de publicul larg şi inclus, până în prezent, numai în circuitul cinematografic festivalier, "Medalia de Onoare", cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Peter Călin Netzer, avându-l în rol principal pe marele actor Victor Rebengiuc, "Pescuit Sportiv" de Adrian Sitaru, "Călătoria lui Gruber" de Radu Gabrea, "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, cele două părţi ale "Amintirilor din Epoca de Aur", produse de Cristian Mungiu, şi nelipsitul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, care va deschide evenimentul.

Ceremonia de închidere se va desfăşura sâmbătă, 26 iunie, în Ziua Institutului Cultural Român, şi va fi marcată de proiecţia filmului "Concertul", al regizorului Radu Mihăileanu, şi de un concert inedit al trupei Sensor.

Secţiunea de scurtmetraje româneşti include, în cea mai mare parte, filme ale studenţilor sau foştilor studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti: "Lungul drum spre casă" (regia Anamaria Chioveanu), "Pizza Love" (regia Ivana Mladenovic), "Palmele" (regia George Chiper), "Pentru el" (regia Stanca Radu), "Bric-Brac" (regia Gabriel Achim), "Renovare" (regia Paul Negoescu) şi "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin" (regia Vlad Trandafir şi Paul Negoescu).

Festivalul de Film de la Sighişoara este organizat de Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori, în colaborare cu Primăria şi Consiliul local al Municipiului Sighişoara.

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Film de la Sighişoara a fost finanţată cu 86.000 de lei de către Centrul Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici