Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, la ArCuB, în prezenţa Marianei Nicolesco

Soprana Mariana Nicolesco prezintă pentru prima oară la Bucureşti, la ArCuB, între 3 şi 6 noiembrie, marea manifestare pe care a creat-o în 2003, Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, aducând în prim-planul conştiinţei artistice vechiul cântec de dor.

213 afișări
Imaginea articolului Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, la ArCuB, în prezenţa Marianei Nicolesco

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, la ArCuB, în prezenţa Marianei Nicolesco

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc pentru prima dată la Bucureşti: evenimentul, care are loc în splendidele săli ArCuB - Gabroveni din Strada Lipscani, marchează 25 de ani de când marea soprană Mariana Nicolesco a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul de dor.

O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.

Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestările dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, căci liedul înseamnă o subtilitate şi o rigoare stilistică decisive şi pentru interpretul muzicii de operă.
La ediţia din acest an s-au înscris 55 de concurenţi, care se vor prezenta în faţa Juriului prezidat de Mariana Nicolesco şi din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul Acad. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Dan Dediu şi Adrian Pop.

În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.

Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional - duminică 6 noiembrie de la orele 12:00, iar la orele 18:00 are loc Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.

Din anul 2010 Concursul Naţional al Liedului Românesc, deschis tinerilor artişti între 18 şi 35 de ani, a devenit bienal, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, în cadrul cărora tinerii interpreţi au posibilitatea de-a lucra direct cu maeştri ai liedului.

Strălucind în arta liedului, de la repertoriul german, italian şi francez la Enescu, în care a triumfat în recitalurile sale la Carnegie Hall din New York sau de la Teatrul alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco şi-a exprimat nu o dată convingerea că acest stil de supremă rigoare, atât de prestigios în sine, cu linia muzicală pe care o impune, este în acelaşi timp o mare şcoală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi defineşte pe cei mai de seamă artişti.

"Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului", a declarat Mariana Nicolesco. "Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. Mulţumirile mele şi ale lor se îndreaptă spre Primarul General al Municipiului Bucureşti, doamna Gabriela Firea, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB şi Proedus. Asta, fără a uita Televiziunea Română şi Radio România, ca întotdeauna alături de noi, şi Se-Ges, partener al Fundaţiei Internaţionale Ateneul Român. Iar eu rămân fidelă crezului meu că nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul", a adăugat soprana.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici