FOCUS: "Medalia de onoare" - un film despre bătrâneţe, onoruri şi drumul dintre acestea

Filmul "Medalia de onoare" de Călin Netzer prezintă un pensionar jucat magistral de Victor Rebengiuc, a cărui rutină este întreruptă la aflarea unei veşti: a primit o medalie de merit. După o întâlnire cu Ion Iliescu şi o vizită la un atelier din colţul străzii, Ion I. Ion îşi reîntâlneşte familia.

59 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Medalia de onoare" - un film despre bătrâneţe, onoruri şi drumul dintre acestea

FOCUS: "Medalia de onoare" - un film despre bătrâneţe, onoruri şi drumul dintre acestea (Imagine: Dragoş Savu/Mediafax Foto)

Universul de pensionar este surprins sublim de Victor Rebengiuc, de la bolile vârstei, pe care le examinează cu atenţie, până la încercările neîndemânatice de a-şi ajuta soţia la treburi casnice, la emoţiile când fiul, care nu mai vorbeşte cu el, sună din Canada.

Ion I. Ion este un bătrân bucureştean ca oricare altul, până când, într-o zi, prin poştă îi vine o medalie. Până şi acţiunea de a primi o medalie de merit este realizată prin intermediul unor autorităţi pe cât de sordide pentru moment, pe atât de expeditive pentru bătrânul care nu înţelege nimic. Fără a face apel la patetisme, Victor Rebengiuc interpretează un bătrân care este nesigur de el, strivit de conflictele cu familia sa - soţia şi fiul său refuză să comunice cu el de ani de zile, vecinii îi scriu bileţele somându-l să plătească întreţinerea. Dar nesiguranţa sa dispare odată cu primirea misterioasei medalii, deşi rămâne o întrebare: Pentru ce fapte este, oare, el recompensat?

Ion încearcă să restabilească legătura cu vechii săi prieteni, pentru a afla ce lucruri din trecutul său au fost atât de măreţe încât să merite o medalie de onoare pentru faptele din Al Doilea Război Mondial. Încetul cu încetul, se creează o poveste de arme pe care bătrânul nu se sfieşte să o povestească, acum că onoarea sa a fost restaurată, copiilor din faţa blocului.

Primirea medaliei este declicul din viaţa lui Ion. Parcă toţi se poartă altfel cu el, de când a primit distincţia, de la administratorul necruţător până la soţia hotărâtă să se îngroape în tăcerea sa. Surpriza filmului este apariţia fostului preşedinte Ion Iliescu în film, când trebuie să îi dea personajului lui Victor Rebengiuc medalia.

Călin Netzer a spus, miercuri, la premiera românească a lungmetrajului din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) că a ajuns la fostul preşedinte prin intermediul consilierilor acestuia. Regizorul a glumit spunând că, probabil, fostul şef al statului a primit oferta pentru că era o oportunitate "să revină pentru o zi la Cotroceni" şi pentru că putea "debuta alături de Victor Rebengiuc".

Rebengiuc este dublat, la un moment dat, în film, de un alt nume al teatrului şi cinematografiei româneşti, Radu Beligan. Dialogul dintre cei doi este unul delicios, de un umor amar special. De altfel, Rebengiuc a spus, miercuri seară, că filmul este, într-un fel, "un tribut adus unei generaţii pe cale de dispariţie".

Îmbibat de umorul şi ţinuta actorilor din distribuţie, filmul are un haz special, clasic, prezentând lumea pensionarilor, cu jocuri de rummy şi certuri cu autorităţile, la telefon, fără a face referiri sociale profunde, cu care s-au obişnuit filmele româneşti de până acum. De altfel, temele sociale abordate în film sunt prezente mai mult pentru a face portretul pensionarului român - mereu preocupat de soarta societăţii, mereu revoltat, mereu nemulţumit pentru că este cu adevărat omul cel mai vulnerabil în faţa autorităţilor.

Pelicula "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami (SUA), cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa.

Montajul filmului este realizat de Cătălin F. Cristuţiu, iar din distribuţie mai fac parte Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian,Costică Drăgănescu şi Gabriel Spahiu. Producătorul filmului "Medalia de onoare" este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară la Cluj-Napoca, între 28 mai şi 6 iunie.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici