Înscrierile pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România au început

Înscrierile pentru premiile anuale ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) au început, autorii şi editurile putând depune, până la data de 31 martie, cărţi apărute în cursul anului 2013 în vederea nominalizărilor, se arată pe site-ul uniunii.

509 afișări
Imaginea articolului Înscrierile pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România au început

Înscrierile pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România au început

Cărţile în 1-2 exemplare se depun la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România sunt acordate de un juriu ales de Consiliul USR, la propunerea Comitetului Director. Juriul este compus din şapte membri şi este ales pentru un mandat de un an. Membrii juriului nu trebuie să reprezinte interesele unei case de editură (patroni, angajaţi etc.).

Juriul ia în discuţie apariţiile editoriale din anul precedent şi face publice nominalizările până la data de 1 mai a anului. În intervalul 1 mai -1 iunie, juriul alege cărţile câştigătoare pentru fiecare categorie în parte. Deciziile juriului sunt valide dacă au întrunit minimum patru voturi. Decernarea premiilor are loc cel mai târziu în luna iunie, în cadrul unei gale organizate de Uniunea Scriitorilor din România.

Categoriile de premii sunt următoarele: Premiul Naţional, Cartea de poezie, Cartea de proză, Cartea de teatru, Cartea de critică, eseu şi istorie literară, Cartea de debut, Cartea pentru copii şi tineret şi Traduceri. Juriul are la dispoziţie două premii speciale. Există, de asemenea, un premiu pentru literatură în limbi ale minorităţilor naţionale, acordat la propunerea Comisiei Minorităţilor, se arată pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România.

Anul trecut, Florina Ilis a câştigat premiul la categoria "proză", cu romanul "Vieţile paralele" (Cartea Românească), în timp ce Nicolae Prelipceanu a fost câştigătorul secţiunii "poezie", cu volumul "La pierderea speranţei" (Casa de Pariuri Literare), iar Marius Chivu a câştigat trofeul secţiunii "debut", cu volumul "Vântureasa de plastic" (editura Brumar). La categoria "critică/ eseu/ istorie literară", câştigător a fost Mircea Mihăeş, cu volumul "Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha" (Polirom). La categoria "teatru", câştigător a fost Radu F. Alexandru, cu "Teatru 7" (Cartea Românească).

Totodată, Andrei Pleşu a primit un premiu special din partea Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste" (Humanitas), în timp ce Ion Pop a câştigat Premiul Naţional al USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici